Électricité de France S.A. (EDF) és l'elegida: després de completar la nacionalització total de l'elèctrica, el govern d'Emmanuel Macron utilitzarà la firma com a eina per al ja decidit procés de renuclearització del país veí perquè, que ningú no el dubti, el procés de descarbonització allà activat és precisament això. A França, les centrals nuclears són les infraestructures energètiques que permetran que el país s'oblidi dels combustibles fòssils als quals, com a conseqüència de les obligades parades de les seves vetustes nuclears, ha hagut de tornar a recórrer. L'Estat Francès ha retirat de manera obligatòria els títols dels accionistes minoritaris que no es van aportar l'opa que va llançar sobre l'elèctrica l'any passat. Si al febrer, quan va concloure l'opa, el Elisi controlava el 96% de la companyia, ara controla ja el 100%.

olikuoto

 

Missió clara

Després de la nacionalització, França iniciarà amb EDF com a eina la construcció de, com a mínim, mitja dotzena de moderns reactors EPR de segona generació, funcionen amb aigua pressuritzada i ofereixen potències de 1600MW. Aquest tipus de reactors són més segurs i competitius i poden utilitzar com a combustible òxid d'urani enriquit, urani reprocessat i una barreja d'òxid de plutoni i urani. De moment, amb molt de retard acumulat, s'està construint un a Flamanville que hauria d'haver estat a punt a finals de l'any passat i que començarà a produir energia el 2024 si tot funciona com cal. A Finlàndia ja opera des d'aquesta primavera un reactor d'aquest tipus a Olikuoto, també després d'anys de retards. Ara, Macron dona per fet que construirà sis reactors més avançats que aquests dos perquè entrin en servei entre 2037 i 2050. A Espanya, mentrestant, pretenem tancar totes les nostres nuclears mentre Polònia, que també considera neta l'energia de l'àtom, visita el nostre país per conèixer unes tecnologies que, almenys aquí, deixaran de generar ocupació|ús si el govern que es formi després de les Generals de juliol no el remeia.

Més que electricitat

El pla francès contempla molt més que produir energia elèctrica amb els seus nuclears. Tant amb les noves previstes com amb les actuals (moltes en fase de reparació), l'Executiu francès espera produir hidrogen que ells consideren verd –i per tant ecològic- i a Espanya, segons els criteris de Teresa Ribera, és rosa i, per tant, no ecològic. Avui França disposa de 56 reactors que, si funcionen degudament, cobreixen el 70% de les necessitats elèctriques del país. La renacionalització d'EDF ha costat a l'Estat Francès 9.700 milions d'euros, que és el que s'ha invertit a adquirir el 15,90% d'accions que no controlava a 12 euros per títol.