Fins a|Fins i tot França: la gran potència productora d'energia d'origen nuclear de l'oest d'Europa va haver d'importar l'any passat energia per atendre la demanda de les seves empreses i ciutadans. En total, van importar l'equivalent a un 3,5% del consum total. L'aturada en què viuen molts dels seus els seus reactors nuclears i l'escassa producció de les hidroelèctriques expliquen la situació. Si el percentatge no arriba ni tan sols al 5% es deu, entre altres coses, perquè aquest any van decidir reactivar-ne una de tèrmica de carbó. Els 56 reactors nuclears francesos, repartits en 19 emplaçaments, són capaços de cobrir fins al 75% de les necessitats del país veí quan funcionen a ple rendiment.
La primera vegada des de 1980
És, en concret, la primera vegada que succeeix una mica així al país veí des de 1980. A França hi ha actualment 56 reactors nuclears, la majoria dissenyats per complir 40 anys de vida útil en origen però que, finalment, allargaran la seva vida fins al mig segle. El país veí, a més, té previst construir noves centrals després de dècades sense aixecar-ne cap. De moment, segons va anunciar el president Emmanuel Macron el setembre passat, seran sis, estaran funcionant abans de 2035 i se situaran a la rodalia dels actuals, Para això, França ha reservat 51.700 milions d'euros. A més, valoren construir-ne uns altres vuit més abans de 2050. Durant 2022, 32 dels 56 reactors existents estaven parats per tasques de manteniment en els seus circuits de refrigeració d'emergència, que presentaven problemes de corrosió. Són, en tots els casos, operacions llargues i complexes que es vinculaven a l'antiguitat d'un parc nuclear que ha envellit.
Alternatives
França és el principal productor agrícola europeu i la construcció de parcs eòlics troba, a conseqüència del règim de tinença de la terra (repartida entre molts petits i mitjans productors) notable contestació. Per això, el país gal revalida la seva confiança en l'energia nuclear, tecnologia de la qual és líder europeu, i anuncia que, en paral·lel, planeja construir també fins a 50 parcs eòlics marins abans de 2050. De moment, estan construint dos, un a Port-la-Nouvelle (Aude) i un altre en Fos-sud-Mer (Bouches du Rhône). Entre ambdós, sumen 500 MW. També se n'ha activat un altre freni a la costa de Saint-Nazaire, la regió de Loire-Atlantique.