Que el liti és un mineral estratègic no ho dubta ja ningú i que, en un context com l'actual, si es disposa d'aquest recurs convé explotar-lo, tampoc, però a Espanya sembla haver-hi col·lectius que no el tenen tan clar perquè, altrament, el camí que ha de permetre convertir Extremadura en una de les regions privilegiades que disposaran de mines en les quals s'explotarà aquest recurs seria més senzill. Mentre els dos projectes en marxa (Canyar i Valdeflórez) completen la seva confusa tramitació, a França posen la directa i donen per fet que el 2028 veuen a poder produir liti dins de les seves fronteres.
25 anys d'explotació
L'empresa promotora del projecte es diu Imerys i està disposada a començar a explotar a la província d'Allier, a prop de Lió, una antiga mina de caolí en la qual l'Oficina d'Investigació Geològica i Minera del país veí va identificar en els anys 60 notables reserves de liti. El projecte contempla que els treballs es prolonguin durant 25 anys a partir de 2028 i que, durant aquell període, es puguin extreure fins a 34.000 tones de liti, encara que no es descarta que la mina pugui continuar activa fins a 2063.
A cel obert
L'explotació s'ha planificat per fer servir tècniques de mineria a cel obert i executar-lo obligarà a invertir 1.000 milions d'euros. A Sèrbia, Portugal i Alemanya s'han plantejat projectes similars però cap d'ells no assoleix ni de lluny les previsions que s'han realitzat en relació amb la mina de Cañaveral, a Càceres, que podria extreure fins a 30.000 tones també però no en un quart de segle, sinó cada any. Podem permetre'ns perdre aquesta oportunitat?