Aquest mes de juliol, en concret els dies 5 i 6, la Casa Rius i l’antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona es convertiran en espais de debat al voltant de la sostenibilitat vista des d’una òptica gens habitual: la del sector cultural i educatiu. Serà possible gràcies a la Fundació Carulla, que impulsa en aquests dos espais la celebració de la plenària Mutare, una trobada anual que cada any aplega centenars de persones per reflexionar sobre el poder transformador de la cultura. Enguany, el títol es explícit: “Mutare SOStenibilitat”.
400 participants
Així, els dies 5 i 6 de juliol més de 400 persones es reuniran a la Casa Rius de Barcelona i a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm per conèixer, debatre i experimentar iniciatives culturals d’alt impacte social que reflexionin sobre la sostenibilitat. L’edició d’enguany, se centrarà en dur el concepte de la sostenibilitat un pas més enllà de l’habitual sostenibilitat climàtica. Els continguts de les jornades reflexionaran sobre la sostenibilitat de la llengua catalana, del territori i del nostre entorn, a partir de propostes artístiques i educatives que proposen altres maneres de viure i habitar en el planeta. La sostenibilitat del planeta, consideren els organitzadors, “és una qüestió crítica en l'actualitat, i la cultura i l'educació juguen un paper essencial com a motors de canvi per abordar els reptes mediambientals. La cultura té un poder transformador que va més enllà de la simple expressió artística: és una eina per a la conscienciació, la mobilització i l'acció.”
Una mirada diferent
Les arts i la cultura, consideren des de la Fundació Carulla, aporten una “mirada” des d’on es poden “imaginar i impulsar noves solucions” no només pel canvi climàtic, sinó també per la “cohesió social, l’equilibri territorial i la llengua, com a vas comunicant de tot plegat”. L’educació, apunten, “té un paper fonamental en la formació de ciutadans crítics i compromesos en el desenvolupament sostenible, per això dediquem una jornada exclusivament a descobrir experiències culturals en el marc escolar, que hagin empoderat els infants i joves a ser protagonistes de tots aquests canvis que han de venir”

De la mà de la Generalitat
L’edició d’enguany de Mutare s’ha treballat en col·laboració amb l’ICEC (Institut d’Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya) i ha comptat amb la guia d’expertes en cada eix temàtic d’aquest Mutare com Rosa Cerarols (territori), Emma Quadrada (clima), Marina Porras (llengua), Anna Villaroya (cohesió social) i Gemma Carbó (educació).