L'han desenvolupat a Alemanya, va a càrrec del centre HZB (Helmholtz Zenbtreum Berlin für Materialien und Energie o, si es prefereix, centre Helmholtz de Berlín per als Materials i l'Energia) i és, de llarg, el panell solar més eficient fabricada fins ara. El secret és un material anomenat perovskita.
Què és la perovskita?
És un material relativament rar i denominat també titanat de calci que, si es combina amb silici, permet convertir fins al 32,5% de la radiació solar que incideix sobre ell en energia. En aquest cas, els tècnics del HZB han combinat cel·les de silici a la part inferior del plafó|panell amb cel·les de perovskita en la superior i el resultat és el que ha certificat l'European Solar Test Installation: un 32,5% d'eficiència.
Cèl·lules en tàndem
Les cèl·lules de silici i perovskita es combinen en tàndem i, al costat dltres millores òptiques, han permès assolir fotovoltatges més alts i una eficiència récord. La interfície utilitzada, que redueix les pèrdues dels portadors de càrrega, ha tingut també un paper clau. Amb aquest nou models de plaques, el HZB supera el seu anterior rècord d'eficiència, xifrat en un 29,8% i el que va marcar l'Escola Politècnica de Lausana aquest estiu en aconseguir cèl·lules amb una eficiència equivalent al 31,8%