Durant quatre dies, del 25 al 28 de juny, Barcelona es convertirà en epicentre del debat de l'ús i el desenvolupament de l'energia verda a l'Àfrica. El congrés Africa Energy Forum (AEF) reunirà 33 ministres i 100 alts mandataris de països com Nigèria, Egipte, Kènia, el Senegal o Sierra Leone per debatre el futur energètic del continent africà.

 

Inversors

En l'Africa Energy Forum, trobada de referència al sector de l'energia, també participen inversors de 90 països i algunes de les principals corporacions i entitats clau al sector, com el Banc Mundial, Engie, Power Africa, GE Vernova, Total Energies o AfDB. Es tracta, abans que res, d'una trobada entre països, inversors i organismes, que posa de manifest la creixent influència de l'AEF, en cada una de les seves edicions anuals. Barcelona s'escull, expliquen els promotors de l'esdeveniment, per ser una ciutat "vibrant i estratègicament ubicada" per als països africans. Malgrat que la capacitat d'energia renovable a l'Àfrica s'ha duplicat durant l'última dècada, sembla que no és suficient per complir amb els objectius que va fixar Nacions Unides per al continent en la COP28, que es va celebrar l'any passat. Segons un estudi de Climate Analytics, l'Àfrica necessita prop de 100.000 milions d'euros a l'any en finançament climàtic, cinc vegades la inversió actual.

En la 26a edició de l'AEF, titulada Sistemes energètics pel futur: equilibrar les necessitats de l'Àfrica amb els objectius globals, es debatrà sobre el potencial de l'hidrogen al continent africà, la gestió de les xarxes de subministrament elèctric, l'emmagatzemament i distribució d'energia, el paper que tindran el gas i la mineria en el futur, el foment de projectes d'energies renovables, la potència distribuïda i els projectes comercials i industrials per accelerar l'accés universal, així com el desenvolupament dels mercats energètics per una transició energètica més àmplia a l'Àfrica.

El paper d'Espanya

En aquest context, Espanya preveu mobilitzar 2.100 milions d'euros per finançar projectes de transició energètica a Sud-àfrica, mitjançant la participació d'empreses espanyoles a la zona, durant els propers cinc anys. Les inversions de capital es realitzaran a través de la societat publicoprivada de gestió de fons estatals, adscrita al Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, COFIDES, i la seva homòloga sud-africana, la Corporació de Desenvolupament Industrial (IDC).

També recentment, s'ha anunciat una línia de 200 milions d'euros de finançament per al desenvolupament de projectes d'hidrogen verd a Mauritània. D'aquesta manera, Espanya s'incorpora a la llista de països europeus que fomenten l'ús d'energia verda a l'Àfrica, com França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit o la UE.