ChatGPT és l'última joguina de què parlem tots i que, sense ser molt conscients d'això, estem convertint amb les nostres interaccions en una mica més gran i capaç del que era quan es va llançar; però l'IA és molt més que aquesta cèlebre eina. Tant és així que, durant l'any passat, un 8,4% d'empreses catalanes van incorporar sistemes d'intel·ligència artificial als seus processos.

Amb continuïtat

Es tracta, exactament, d'un percentatge 1,7 punts major al 6,7% d'empreses que van incorporar sistemes d'aquest tipus durant l'any 2021 segons dades facilitades per ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat i han estat facilitats pel conseller de l'àrea, Roger Torrent, durant una visita a l'empresa de Calaf Picivisa, que desenvolupa sistemes d'IA per a la indústria del reciclatge. Torrent mateix considera a aquesta empresa com a exemple dels usos diversos que l'IA peude tenir en àmbits industrials: "són un exemple del valor que té incorporar IA a l'empresa". L'empresa ha desenvolupat diferents productes i solucions capaces de recuperar materials tèxtils de les escombraries i separar, de fet, qualsevol producte que es vulgui de la massa de deixalles per classificar-lo i reutilitzar-lo després. Entre ells, destaca un robot que, ubicat en una planta de reciclatge, és capaç de separar productes tèxtils de la resta de residus i, després, dipositar-los en recipients. El sistema és capaç de recuperar fins a 700 kg de roba cada hora.

 

Competitivitat

Roger Torrent, en un context en el qual l'IA forma part del debat quotidià, reivindica el valor d'aquesta tecnologia com una de les principals que "explicaran la competitivitat de les empreses durant els propers anys" i un dels "grans acceleradors del procés de transformació digital que està vivint la indústria a escala global". L'IA, conclou, "és una tecnologia molt rellevant que optimitza el rendiment de les cadenes de producció, augmenta l'eficiència i permet obtenir informació abans que succeeixin les coses, la qual cosa permet fer prediccions de parades o avaries."

Com tot eina, pot utilitzar-se bé o malament

Així, Torrent abunda en el que ja indicava Bill Gates fa unes setmanes quan va assenyalar que el potencial disruptiu de l'IA és "similar" al que al seu dia va tenir l'energia nuclear. Precisament per això, la UE treballa ja en una legislació que reguli els usos. L'objectiu no és cap altre que posar l'IA al servei de les persones i no al revés. El contrari, es diu Skynet.