Consumim menys gas i menys llum i això, en un context mundial en què fins a la demanda de dièsel es redueix, vol dir moltes coses. En caldrà veure quins, però el cert és que hem consumit entre agost del 2022 i març del 2023 un 21% menys de gas i un 7% menys d'electricitat que en períodes idèntics dels últims cinc anys. I ho hem fet, a més, en un marc d'exuberància tecnològica en el qual disposem de més dispositius que mai, perquè fa cinc anys els mòbils consumien menys, hi havia menys tablets i portàtils i els robosts intel·ligents de neteja, per exemple no existien. I la quantitat de cotxes elèctrics –que també es carrega- era menor que l'actual. I de fred, a més, feia més o menys el mateix en hivern i la calor a l'estiu era semblant. Què ha passat?

gas natural
 

El Govern ho veu bé

Des del Govern, es remarca que Espanya està "millor preparada" per a l'hivern 2023-2024 que per al que acabem de superar i que, si és així, és gràcies als nostres sistemes d'emmagatzematge subterrani de gas natural. Consumim, això sí, més gas rus i nord-americà que algerià perquè les decisions geopolítiques del nostre Executiu hi obliguen. A més, i tal com se'ns exigia des de la Comissió Europea, hem aconseguit reduir la demanda energètica de les hores de més gran consum en més d'un 5%: ho hem fet, en concret i segons Sara Aagesen, secretària d'estat d'Energia, en un 9,8%. Les famílies amb calefacció de gas, explica Aagesen també, disposen de tarifes regulades reduïdes i paguen "fins a un 31% menys" que si aquestes no existissin.

No serà que som a les portes d'una recessió?

La reducció de la demanda es produeix en un marc en el qual l'electricitat i el gas es venen a preus molt més elevats que fa cinc anys fins i tot amb les esmentades tarifes regulades pel mig i la inflació ha reduït la capacitat de consum. De la mateixa manera que la minvada certa en el demanda de gasoil que s'està ja detectant als principals països industrialitzats és una evidència que ens sotja una desacceleració, la reducció del consum energètic a Espanya podria, perfectament, ser una evidència del mateix. De tota manera, és molt menys descoratjador pensar que, en realitat, tals xifres són només conseqüència del nostre compromís ambiental. Ja ho deia Bunbury en La Herida, aquella cançó d'El Espíritu del Vino: sempre he preferit un petó prolongat encara que sàpiga que menteix i encara que sàpiga que el fals. A veure si resultarà que al Govern li agraden els Herois del Silenci.