Del biogas es repeteix des de diferents institucions que es el recurs energètic renovable que més possibilitats de creixement té a Catalunya i la resta d’Espanya perquè s’utilitza molt per sota de les possibilitats. Ara, el Govern de la Generalitat vol corregir aquesta situació i, per fer-ho, destina 23 milions d’euros.

 

Objectius

La inversió s’activa amb l’objectiu d’impulsar plantes de biogàs a tot el territori per valoritzar les dejeccions ramaderes i els residus orgànics amb la voluntat d’aprofitar-los per a la generació de calor, d’electricitat o de biometà, i biofertilitzants. La línia de subvencions que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, forma part de l’Estratègia catalana del biogàs de Catalunya 2023-2030. Aquest pla es marca com a fita multiplicar per 3,5 la producció actual de biogàs i arribar a més de 150 plantes l’any 2030, reduir l’emissió de 350.000 tones de CO₂ cada any i afavorir la gestió de les dejeccions ramaderes.

Recursos

Catalunya és una de les regions europees amb més disponibilitat de recursos i, en aquest sentit, el biogàs és una gran oportunitat per al territori, tant econòmica com energètica i ambiental. Actualment, hi ha 72 plantes en funcionament, entre abocadors, tractaments de fangs de depuradora, residus orgànics municipals i industrials, codigestió i dejeccions ramaderes. Les plantes de biogàs poden oferir energia en l’entorn on s’instal·len i treuen profit del potencial local de generació d’energia renovable amb criteris d’eficiència energètica. Només en l’àmbit del tractament de les dejeccions, l’Estratègia catalana del biogàs incentivarà que es multipliquin per deu els residus tractats cada any fins a arribar als 4 milions de tones de purins, fems i gallinasses.