A Catalunya, un total de 503 municipis (hi ha un total de 947) no disposen de cap mena de sucursal bancària. En les localitats que els integren viuen de manera continuada unes 300.000 persones que experimenten exclusió financera i es veuen obligades a utilitzar mitjans de transport propis o públics per a fer tràmits tan simples com treure efectiu dels seus comptes bancaris. Per atenuar aquesta situació, la Generalitat crearà una xarxa d’oficines mòbils itinerants.

En 15 anys, han desaparegut el 73% de les oficines bancàries
A hores d’ara, i segons la Generalitat, a Catalunya funcionen poc més de dos mil oficines bancàries, xifra que suposa un 73% de les que hi havia al Principat l’any 2008, tot just fa tres lustres. La majoria de les 300.000 persones que viuen als 503 municipis sense oficines bancàries són, a més, persones d’edats avançada que no disposen de vehicle propi o condueixen amb dificultats.
A partir del setembre
Amb la voluntat de posar serveis financers a l’abast dels residents d’aquestes poblacions, la Generalitat vol crear una xarxa d’oficines mòbils itinerants perquè aquests municipis disposin d’accés a aquests serveis cada quinze dies com a mínim. Per tal de desplegar el pla, s’iniciarà una consulta preliminar de mercat com a pas previ durant els mesos de juliol i agost. Un cop es processi la informació rebuda, la voluntat és publicar la licitació a partir del mes de setembre. La decisió d'activar aquest servei mitjançant contractació pública que ha pres la Generalitat evidencia que, una vegada desaparegudes les caixes d'estalvi, les entitats bancàries només mostren interès per aquells serveis que els hi reporten un benefici econòmic mesurable i immediat.