Tot i l seva gravetat, la possibilitat de transmissió de la verola del mico (MPOX) es “molt baixa” a Catalunya. Així opina el Departament de Salut que, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), subratlla que la probabilitat de transmissió per MPOX és molt limitada a Catalunya i que, ara mateix, la situació epidemiològica està sota control.

 

Casos

Durant l’any 2024 s’han notificat un total de 29 casos, una tercera part dels que es van registrar al 2023. Els darrers casos notificats són de la setmana 29, del 14 al 20 de juliol de 2024. Paral·lelament, Catalunya participarà la setmana que ve a les dues reunions previstes sobre el MPOX: dilluns en el Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea i dimarts a la Ponència d’Alertes del Ministeri en què hi participen representants de totes les comunitats autònomes per debatre si es modifica alguna recomanació de vigilància o vacunació. Respecte al perfil socioeconòmic dels afectats, no hi ha canvis destacables: la gran majoria són homes de nacionalitat espanyola i d’entre 20 i 50 anys d’edat. Tampoc hi ha canvis destacables respecte a la presentació clínica dels afectats.

Vacunació 

A Catalunya, des que es va iniciar la vacunació l’any 2022, se n’han administrat més de 23.500 dosis. Actualment, la vacuna està disponible per a les persones incloses en les recomanacions. En aquest sentit, el principal col·lectiu a vacunar-se són totes aquelles persones amb relacions sexuals de risc. Per a una major protecció, cal completar la pauta de vacunació amb les dues dosis recomanades. Per a més informació sobre les indicacions de la vacunació i els punts de vacunació es pot consultar en aquest web