Com es pot combatre la bretxa digital que afecta a les persones amb més de 60 anys? Segons la Generalitat, amb formació. Per això, l’administració catalana ha activat un programa formatiu anomenat Més Digitals.

 

80.000 beneficiaris

El programa, segons les previsions de la Generalitat, pot beneficiar d’aquí al 2026 a un total de 80.000 persones. La iniciativa s’emmarca dins del Pla de Xoc contra la bretxa digital que ha activat la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball. Una de les darreres iniciatives d’aquest Pla forma part del programa del certamen FiraGran, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, que celebra la 25a edició del 29 al 31 de maig a La Farga de l’Hospitalet.

 

Activitat participativa

L’activitat, de tipus participatiu, convida els assistents a evitar l’edadisme i a ser “ciutadans digitals al llarg de la vida”. En sí, es tracta d’una gimcana o petit itinerari per quatre racons repartits pel recinte firal on els visitants podran dur a terme activitats atractives, senzilles i de curta durada que representen una petita mostra dels continguts i les oportunitats que ofereix la societat digital. A cada racó hi haurà una proposta diferent, dissenyada per la Direcció General de Societat Digital en col·laboració amb diferents unitats de la Generalitat. Són les següents

· Un "joc" vinculat a les compres en línia i a la contractació de serveis via telemàtica o telefònica, dissenyat en col·laboració amb l’Agència Catalana del Consum (organisme adscrit al Departament d’Empresa i Treball), per aprendre de forma lúdica elements rellevants del món de les compres digitals.

· Una petita competició en parelles, dissenyada en col·laboració amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, per aprendre a desenvolupar-se amb seguretat al món digital.

· Una dinàmica preparada en col·laboració amb el Servei Català de la Salut relacionada amb les aplicacions La Meva Salut i 061 Salut Respon per aprendre com funcionen, en què consisteixen i què poden aportar.

· Jocs tradicionals en línia –mots encreuats, el penjat, sopes de lletres, etc.– per aprendre conceptes del món digital mitjançant eines de cultura digital. Addicionalment, en aquest racó, les persones que ho desitgin podran fer aportacions de veu al projecte Aina.

Després de cadascuna de les activitats, la persona participant rebrà un petit obsequi, i si completa tres o més activitats, podrà dirigir-se a l’estand principal de la Generalitat, on se li farà entrega del joc ‘Més Digitals’, creat especialment per a aquest esdeveniment.