De moment, han activat un programa per fer-ho possible que es denomina Programa Salut/IA i que té al capdavant un Comitè Directiu integrat per professionals assistencials del sistema de salut, persones expertes en intel·ligència artificial (IA), i alts càrrecs de l’Administració i l’objectiu és molt ambiciós: segons el conseller de Salut, es tracta "d’una aposta estratègica per assegurar la robustesa, l’ètica, l’equitat i l’eficiència de les solucions d’IA en salut a Catalunya". La intel·ligència artificial també entra al sistema sanitari.

 

Entorn facilitador

La finalitat del programa és, expliquen des de la Generalitat, “crear un entorn facilitador per a la innovació i la recerca en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d’IA”. L’objectiu final és “millorar la salut de la ciutadania i la sostenibilitat del sistema de salut, respectant els drets personals i garantint que les solucions que implementem siguin avaluades, segures i fiables”.

 

Línies d’actuació

El programa té tres línies d’actuació diferenciades. La primera és, assenyalen, “coordinar el llançament de reptes de compra pública d’eines d’IA que donin resposta a necessitats no cobertes al sistema i que compleixin amb uns determinats estàndards per assegurar l’equitat, l’escalabilitat i la qualitat de les solucions”. Com a segon objectiu, i mitjançant l’Observatori d’IA en Salut que es va posar en marxa a finals del 2022, es vol “conèixer i difondre de forma transversal com es genera la IA en l’àmbit de la salut des de la conceptualització fins a la implantació, fent incidència en els riscos i les oportunitats que es generen”. Finalment, i com a tercera línia de treball, “s’oferirà suport a les iniciatives identificades a l’Observatori, a través de l'elaboració de guies de referència per a la implantació de la IA amb plenes garanties per a la ciutadania i el conjunt de professionals de la salut, i d’un servei de mentoria. Addicionalment, les iniciatives que seleccioni el Programa o que ho acordin amb el Comitè Directiu, podran rebre també suport en àmbits com l’avaluació, la implantació o l’accés al finançament”.

Experiències d’IA

L’Observatori d’IA en Salut ha identificat més de 100 solucions d’IA que s’estan desenvolupant o emprant al sistema sanitari autonòmic i als centres de recerca de Catalunya i segueix recopilant informació activament. De les iniciatives identificades, el 47% es duen a terme en l'àmbit hospitalari, el 24% en atenció primària i el 8% en salut mental, entre d’altres. Les eines són emprades en el 61% dels casos en procediments mèdics i quirúrgics i, en el 16%, en procediments de gestió. Per especialitats mèdiques, les solucions d’IA més reportades són en oncologia mèdica, amb un 20% dels casos; seguit per medicina general, amb un 14%; i radiodiagnòstic i medicina familiar i comunitària, amb un 12% respectivament.