La Generalitat de Catalunya vol que el impacte del ja decidit tancament de les nuclears sigui el mínim possible als territoris que econòmicament depenen d’elles. Per aconseguir-ho, s’ha compromès activar una línia d’ajuts pròpia destinada empreses ubicades al territori del Fons de Transició Nuclear. Així ho ha anunciat avui el secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, en una nova reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear que ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

 

Implicació

Aquesta nova línia, que es dissenyarà conjuntament amb la Secretaria Tècnica del Fons i amb els agents econòmics i socials, incorporarà les necessitats de les empreses que no queden cobertes amb les línies d’ajut pròpies de la Generalitat. Entre les actuacions que es podran subvencionar hi ha projectes de noves inversions, de generació de llocs de treball, de digitalització, d’estalvi i transició energètica i de reindustrialització.

Projectes

A més s’ha anunciat una nova convocatòria de concurrència competitiva adreçada a ens locals perquè puguin finançar projectes alineats amb la transició nuclear i la generació d’alternatives econòmiques al territori. Durant la reunió també s’ha tractat l’estat de distribució dels Fons del 2023 i del 2024. L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis 96 municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós. L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. A les zones afectades, més de 3000 llocs de feina depenen de les centrals nuclears, que són el principal motor econòmic d’aquestes àrees.