La Generalitat de Catalunya, mitjançant la seva conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol reduir el impacte ambiental de l’enllumenat exterior i, així, reduir la contaminació lumínica. Per fer-ho activat ajuts dotats amb un pressupost de 9 milions d’euros.

 

Enllumenat sostenible

El nou pla preveu continuar amb les línies d’ajuts perquè els ajuntaments puguin adequar la il·luminació exterior, una de les principals preocupacions dels consistoris. Com a novetat també ha destacat que per a l’any 2025 es preveu crear una línia d’ajuts específica per a la millora de la il·luminació exterior dels establiments d’activitats econòmiques privades, com poden ser cellers, càmpings, granges, o establiments rurals. Els nous ajuts formen part d’un projecte de reducció de l’impacte ambiental de l’enllumenat exterior a les zones d’especial protecció, com ara el Montsant, envers la contaminació lumínica de tot Catalunya, finançat a través del Fons Climàtic de la Generalitat, amb una dotació pressupostària superior als 9 milions d’euros. Aquest fons prové del 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i del 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Fins ara, el Departament d’Acció Climàtica ha protegit envers la contaminació lumínica 74 municipis de tot Catalunya, que suposen més del 15% del total de la superfície del país, i disposen d’una regulació específica per assolir un servei d’enllumenat de qualitat lumínica amb reducció del consum energètic, baixa emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i, sobretot, mínima contaminació lumínica.

Els valors del silenci i la foscor

El Montsant va ser el primer espai natural català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica, a través de dues resolucions per declarar ZEPQA i punt de referència, l’any 2018. El 2021 l’àrea protegida es va ampliar fins a 32 municipis, vint dels quals de l’entorn del Parc, inclòs Falset, la capital del Priorat, que es va convertir en l’única comarca de Catalunya a quedar totalment inclosa en un projecte de protecció envers la contaminació lumínica. També el 2021 va obtenir l’acreditació de Destinació Turística Starlight. L’existència de grans àrees tranquil·les i amb foscor natural és cada vegada més escassa a la nostra societat. És per aquest motiu que aquests dos elements esdevenen uns valors de qualitat ambiental que cal preservar allà on n’hi hagi, tant pel que fa als beneficis que aporten a la població en termes de benestar i salut, com pel paper que juguen en la preservació de la biodiversitat.

El paisatge de Montsant és intrínsecament ric en valors intangibles, com la tranquil·litat, el silenci i la contemplació de la natura. Aquests valors formen part del patrimoni cultural immaterial i, en el cas de la serra de Montsant, estan estretament lligats a la càrrega espiritual de la muntanya, com ho indica el mateix topònim (Mont-sant: “muntanya santa”). El Parc Natural de Montsant, seguint les recomanacions de la Iniciativa DELOS impulsada per la UICN (l’òrgan internacional de conservació de la natura), reconeix la importància d’aquests valors culturals i espirituals per a la conservació de la natura.