La gestió forestal es prioritària a Catalunya i forma part de les estratègies de futur del seu Govern: així, els 26 milions que s’invertien el 2021 seran en aquest 2024 un total de 41 perquè el sector es vol “potenciar” com a eina de creixement i desenvolupament rural.
Iniciatives
El increment de la inversió pública en el sector s’emmarca dins d’un context en el que la fusta pugna per esdevenir una alternativa al formigó dins del sector de la construcció i la importància energètica de la biomassa creix trimestre rere trimestre. Per concretar tot plegat, el Govern treballa ja en la redacció del Pla de Política Forestal 2040. Amb una superfície forestal del 65%, Catalunya disposa d’una banda, una font de provisió de serveis ecosistèmics ambientals i socioeconòmics que cal potenciar i d’altra banda, cal considerar que són dinàmics i no estan exempts de riscos, especialment en un context de canvi climàtic.
Què es planteja?
El nou Pla vetllarà per la correcta integració del conjunt de polítiques, estratègies i iniciatives que interactuen amb la gestió i conservació dels terrenys forestals. Entre altres, l’Estratègia del Patrimoni Natural i Biodiversitat 2030, l’Estratègia catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030, l’Estratègia Catalana de Bioeconomia 2021-2030, l’Agenda Rural, el Pla Estratègic per promoure l’Aprofitament Energètic de la Biomassa Forestal i Agrícola 2021-2027 o els documents en curs Pla integrat d'energia i clima de Catalunya 2024-2030 o Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya.
La gestió forestal sostenible a Catalunya esdevé una eina fonamental per a garantir la persistència i multifuncionalitat dels boscos, plantacions, terrenys forestals no arbrats i del medi natural en general. Tot això afavorint l’aprovisionament de béns i serveis ecosistèmics de forma sostenible en el temps, la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, el desenvolupament socioeconòmic del territori, la conservació de la biodiversitat i la prevenció i mitigació dels impactes dels riscos naturals i del canvi climàtic.