Els actuals marcs regulatoris dels Operadors de Xarxes de Transmissió d'Electricitat han de ser revisats si es pretén que s'assoleixin els objectius de transició energètica. Així opina, almenys, la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat ENTSO-E.

 

Context

El context actual, marcat per les seqüeles de la pandèmia i la invasió d'Ucraïna, ha afectat significativament les inversions en xarxes de transmissió elèctrica. Aquests esdeveniments han provocat un augment en els preus de l'energia i un retorn a nivells d'inflació més normals a Europa. Tanmateix, aquestes condicions han posat una pressió addicional sobre els costos d'inversió dels operadors, que s'enfronten a dos desafiaments addicionals: les interrupcions a la seva cadena de subministrament i la falta de mà d'obra qualificada. Tot això succeeix mentre les inversions s'acceleren. Els 10.000 milions d'euros de 2021 es van incrementar en un 50% el 2022 i, d'aquí a 2050, es necessiten inversions de 834.000 milions d'euros.

Exigències

Des d'ENTSO-E s'exigeix, dins d'aquest marc, que es revisin les mesures regulatòries, que es reavaluïn les taxes lliures de risc, que s'apliqui estabilitat a les metodologies de remuneració i que s'estableixin eines d'eficiència regulatòria. De la mateixa manera, es destaca des de l'entitat que les inversions previstes reportaran "benestar socioeconòmic als consumidors" ja que redunden en "més seguretat energètica". Aquests beneficis, destaquen des de l'entitat, "no es materialitzaran sense un canvi de marcs regulatoris que permetin recuperar costos de manera adequada i garantir la viabilitat financera".