El glifosat, aquest extraordinàriament efectiu herbicida d'ampli expert que es comercialitza sota la marca RoundUp, sembla tenir vida per a estona malgrat que l'Organització Mundial de la Salut l'hagi assenyalat com potencialment cancerigen. Luxemburg, país que va prohibir el seu ús el 2021 emparant-se amb aquests informes, haurà de tornar a posar-lo ara a la venda després que la Justícia d'aquest petit país del Benelux així ho hagi decidit. Segons la normativa en vigor, a partir de desembre el glifosat haurà de deixar d'utilitzar-se a tot Europa, però la decisió dels tribunals de Luxemburg dona aire als qui consideren que aquest herbicida ha de poder continuar fent-se servir.
Què és exactament?
Les capacitats herbicides del glifosat van ser descobertes per la multinacional Montsanto el 1970. El seu descobridor, John E. Franz, va rebre diversos premis per això i, a més de per eliminar males herbes en cultius agrícoles, s'utilitza també per eliminar cultius de coca i altres plantes vinculades a la producció de drogues, ja que es tracta d'un herbicida d'ampli espectre no selectiu que, quan es polvoritza sobre una planta, bloqueja la seva producció de proteïnes, el que impedeix el seu creixement i fa que finalment mori. Es polvoritza també habitualment en entorns urbans per evitar la proliferació de males herbes. En agricultura, l'habitual és aplicar-la per netejar el terreny abans de procedir a la sembra d'un camp.
En 1993, l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units i l'Organització Mundial de la salut el van qualificar com a producte de baixa toxicitat, però el 2015 l'OMS va indicar que es tracta d'un producte "probablement carcinògena per als éssers humans", una cosa que va confirmar també l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer, encara que l'Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques el manté des de 2017 com no cancerigen, però sí tòxic per a la vida aquàtica. Greenpeace ho defineix com "una arma de destrucció massiva que afecta a la biodiversitat de l'aigua i el terra i a la salut de les persones" i se li ha arribat, fins i tot, a vincular amb la celiaquia, una relació que el portal infocelíaco nega.
Situació legislativa actual
Sigui com fos, el cert és que al territori de la UE l'ús del glifosat estava fins ara permès a tots els països excepte en Luxemburg, que està obligat ara pels seus propis jutges a revocar la prohibició. L'ús, això sí, està limitat a la UE a professionals en virtut d'una autorització d'ús aprovada el 2016 que expirava el 2017 però que es va acabar ampliant fins i tot, precisament, finals de 2023. Entitats com l'Aliança per a una Agricultura Sostenible; entitat que agrupa sindicats agraris com Asaja, AEACSV, COAG, UPA i, també, a l'associació de cooperatives agroalimentàries; vol que el Govern espanyol doni suport a la renovació de l'autorització d'ús. Argumenten que l'Agència Europea de Seguretat Alimentaria indica que el glifosat no és un disruptor endrocrí, el que desvincularia, segons ells, de determinats càncers com el Limfoma d'Hodgkin amb què se l'ha relacionat. Amb tot, queda pendent un informe definitiu sobre l'herbicida que ens ocupa que l'esmentada Agència ha indicat no estarà llest fins aquest mes de juliol. La solució, amb tot, arribarà al desembre. Mentrestant, diferents empreses desenvolupen ja alternatives biodegradables.