El jutge James Donato va dictaminar que Google ha de permetre botigues de tercers a la seva plataforma de distribució d'aplicacions i jocs, Google Play. Aquesta decisió segueix un conflicte legal amb Epic Games, desenvolupador de Fortnite, que va ser expulsat tant de Google com d'Apple per implementar el seu propi sistema de pagaments dins de les seves apps, saltant-se les comissions imposades per ambdues empreses.
Acabar amb el regnat d'Aindroid
La sentència busca trencar el monopoli en la distribució d'apps en dispositius Android, i es considera un cop contra la política d'exclusivitat de Google. Encara que Apple també està enfrontant restriccions similars a Europa, aquesta mesura als Estats Units podria tenir un impacte important en com les aplicacions són gestionades en plataformes tancades.
Google també estarà obligat a acceptar mètodes de pagament alternatius a la botiga i no podrà forçar els desenvolupadors a utilitzar la seva pròpia passarel·la de pagaments. Tampoc no podrà oferir als desenvolupadors acords o avantatges a canvi d'exclusivitat en la distribució de les seves aplicacions.
La sentència dona la raó a Epic, que durant el judici va mantenir que Google ha creat un sistema d'acords exclusius tan complex i onerós, que impedeix realment que sorgeixin alternatives a Google Play, malgrat que, en teoria, la plataforma permet que aquestes existeixin. Donato fa referència en la seva sentència, per exemple, a Amazon, que durant anys ha provat de competir amb una botiga d'aplicacions pròpia sense èxit malgrat la seva mida.
Llei de Mercats Digitals i recurs de Google
En paral·lel, la Llei de Mercats Digitals a Europa ja ha pressionat els gegants tecnològics perquè obrin els seus ecosistemes a desenvolupadors i botigues de tercers, impedint que controlin completament les plataformes de distribució. Aquest context ha influït també en la sentència del jutge Donato als Estats Units.
Google, per la seva part, ha anunciat que presentarà un recurs contra la sentència. Argumenta que el seu sistema actual garanteix la seguretat i qualitat de les aplicacions distribuïdes, i que obrir-la podria comprometre l'experiència de l'usuari. Tanmateix, amb la decisió judicial i la pressió de regulacions com la Llei de Mercats Digitals, Google sembla encaminat a realitzar canvis significatius en el seu model de distribució.
El resultat final d'aquesta disputa podria redefinir com funcionen les botigues d'aplicacions en Android i canviar el balanç de poder en la indústria tecnològica, brindant als usuaris més opcions per instal·lar apps i jocs als seus dispositius.