Els avenços en les tecnologies ens han anat permetent amb el pas dels anys que la nostra experiència en els desplaçaments per carretera també hagin millorat fins a nivells que, possiblement, no imaginàvem no fa tant.

carretera unsplash

Una mica d'història

Fa més d'una dècada van començar a comercialitzar-se els navegadors del tipus TomTom; uns dispositius que s'adquirien en els centres comercials o a través d'internet i que es col·locaven a la part frontal dels cotxes perquè ens portessin a l'adreça que els indiquéssim.

Els navegadors, connectats als satèl·lits GPS, necessitaven d'uns mapes que calia comprar o almenys actualitzar cada cert temps, pagant per això en moltes ocasions. Les marques d'automòbils aviat van fer un pas endavant i mitjançant acords amb les companyies fabricants dels navegadors, van començar a oferir-los integrats al tablier dels cotxes en la majoria dels casos.

Aplicacions als mòbils

Malgrat tot, són molts els conductors que prefereixen utilitzar determinades apps del seu mòbil per desplaçar-se en ruta. Les raons són diverses però fonamentalment tenen a veure que són gratuïtes, s'actualitzen constantment sense necessitat d'estar pendent d'això i, en molt casos, són col·laboratives. És a dir, són els mateixos usuaris els que s'encarreguen d'introduir en les apps novetats en temps real, tals com embussos, obres, accidents, radars i qualsevol altra incidència que es vagin trobant pel camí.

caravana - unsplash

D'entre aquestes apps, potser la més coneguda sigui Waze. Es tracta d'una aplicació que està disponible tant per a Android com per a iPhone i que es pot descarregar des d'aquest enllaç de la Play Store o des d'aquest altre de l'App Store.

Però a més de Waze, la mateixa Google Maps és una altra alternativa molt popular en què confiar mentre es condueix i que des de fa uns dies està creixent en adeptes gràcies a les funcionalitats extra que fan que s'iguali en prestacions a Waze.

Google Maps

Ha calgut esperar uns quants mesos des que es va anunciar, però per fi Google Maps compta ja amb la inclusió de dos elements que ho fan encara més interessant: el poder reportar incidències de trànsit en temps real i l'aparició de tots els radars tant fixos com mòbils que anem a anar trobant-nos en la nostra ruta, amb els seus consegüents avisos visual i sonor previs.

Avui dia només es pot reportar de les incidències en els telèfons Android però és qüestió de poc temps –ja que ja està també anunciat–, que arribi aquesta opció als iPhone.

Quant als radars, apareixen en les versions de Google Maps d'ambdós sistemes operatius i es distingeixen per colors. Els radars fixos apareixen en color groc, mentre que els mòbils ho fan en color blau.

La unió d'ambdós factors (avís d'incidències i presència de radars), poden suposar-te un important estalvi tant en combustible com en multes.

La DGT

Com en tantes una altra ocasions, la tecnologia va per davant de les normes i les autoritats de la Direcció General de Trànsit ja han posat el crit al cel en advertir que "avisar de la ubicació dels radars és il·legal". Un avís que és més una rebequeria per part de la DGT perquè serà difícil, per no dir impossible, que determinin qui aporta al sistema la presència dels radars fixos i mòbils que estan presentin a les carreteres de tot Espanya.