Es diu Taxa Enresa i és l'impost que les gestores de les centrals nuclears en explotació han d'abonar a l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) a canvi, expliquen des del Gobierno, pels serveis que aquesta "presta en les seves infraestructures". Des d'aquest mes, queda fixada en 10,36 euros/megawatt/hora i, amb ella, es pretén des de l'Executiu "equilibrar els ingressos i els costos suportats per aquesta prestació".

Central nuclear Vandellos II
Central nuclear Vandellos II.

Qui contamina paga?

Segons el Ministeri de Transició Ecològica, l'actualització s'aplica activant "el principi que qui contamina paga" i permetrà que l'Estat cobreixi els costos del desmantellament de les nuclears, que haurà d'assumir Enresa, l'empresa gestora dels residus. En realitat, implica que, a més d'obligar les empreses elèctriques a tancar les seves infraestructures nuclears, vol fer-los pagar per això. Amb això s'aconsegueix que l'erari públic no carregui amb aquests costos, però a ningú no se li escapa que les elèctriques (obligades a tancar unes instal·lacions ja amortitzades que només produeixen beneficis) la traslladarà als consumidors. Com? A través del rebut, molt probablement.

Fins al 2100

I és que els treballs|feines de desmantellament de les centrals nuclears es prolongarà, expliquen des del Govern, fins a l'any 2100, moment en el qual s'hauran eliminat les estructures i emmagatzemat de manera definitiva el combustible gastat en un magatzem que encara està pendent de construir-se. A Espanya, l'Estat realitza els desmantellaments i la gestió dels residus radioactius com un servei públic essencial a través de l'empresa pública Enresa. En països amb energia nuclear, els titulars de les centrals han de dotar les corresponents provisions per fer-se càrrec de tots els costos del desmantellament i de la gestió dels residus radioactius, que són costos operatius ordinaris de les centrals, segons s'explica des del Ministeri.