Es diu Taxa Enresa i és l'impost que les gestores de les centrals nuclears en explotació han d'abonar a l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa) a canvi, expliquen des del Gobierno, pels serveis que aquesta "presta en les seves infraestructures". Des d'aquest mes, queda fixada en 10,36 euros/megawatt/hora i, amb ella, es pretén des de l'Executiu "equilibrar els ingressos i els costos suportats per aquesta prestació".

Central nuclear Vandellos II.

Qui contamina paga?

Segons el Ministeri de Transició Ecològica, l'actualització s'aplica activant "el principi que qui contamina paga" i permetrà que l'Estat cobreixi els costos del desmantellament de les nuclears, que haurà d'assumir Enresa, l'empresa gestora dels residus. En realitat, implica que, a més d'obligar les empreses elèctriques a tancar les seves infraestructures nuclears, vol fer-los pagar per això. Amb això s'aconsegueix que l'erari públic no carregui amb aquests costos, però a ningú no se li escapa que les elèctriques (obligades a tancar unes instal·lacions ja amortitzades que només produeixen beneficis) la traslladarà als consumidors. Com? A través del rebut, molt probablement.

Fins al 2100

I és que els treballs|feines de desmantellament de les centrals nuclears es prolongarà, expliquen des del Govern, fins a l'any 2100, moment en el qual s'hauran eliminat les estructures i emmagatzemat de manera definitiva el combustible gastat en un magatzem que encara està pendent de construir-se. A Espanya, l'Estat realitza els desmantellaments i la gestió dels residus radioactius com un servei públic essencial a través de l'empresa pública Enresa. En països amb energia nuclear, els titulars de les centrals han de dotar les corresponents provisions per fer-se càrrec de tots els costos del desmantellament i de la gestió dels residus radioactius, que són costos operatius ordinaris de les centrals, segons s'explica des del Ministeri.