Un equip de científics de la universitat canadenca de McGill, a Montreal, acaba de descobrir un mètode per produir hidrogen que pot abaratir enormement el cost del que molts consideren serà el combustible del futur. Utilitzant grafè, l'equip de la universitat quebequesa creu poder fabricar hidrogen a partir de l'aigua del mar.

Tren que té l'hidrogen com a combustible

El grafè, un material sorprenent

El grafè, substància composta per carboni pur amb àtoms organitzats en patrons regulars hexagonals, és una material gairebé transparent les làmines d'un àtom d'espessor de la qual són 200 vegades més resistents que l'acer més dur mai fabricat per l'home. La seva densitat és aproximadament la mateixa que la de la fibra de carboni i és cinc vegades més lleuger que l'alumini, la qual cosa li permet suportar pesos immensos. Durant les seves investigacions sobre enginyeria de teixits ossis, la doctora en Química i professora associada de la Universitat McGill en l'especialitat d'enginyeria de materials ha obert la porta a la solució a un enigma: com produir hidrogen a partir de l'aigua de mar.

Combinat amb oxigen

Les làmines de grafè, estructures molt fàcils de manipular, han estat combinades per l'estudiant de doctorat Yiwen Chen amb oxigen en suspensió i aigua durant un experiment coordinat per Cerruti i el resultat obtingut va ser un nou material: òxid de grafè reduït. L'esmentat material és porós, tridimensional i conductor d'electricitat. Diferents làmines d'aquest òxid apilades, creen una membrana que permet el pas de l'aigua, però no el d'altres molècules. Aquesta circumstància permet millorar l'electròlisi, el procés de producció d'hidrogen a partir d'aigua salada, ja que s'evita que els ions de clorur presents a l'aigua de mar penetrin als elèctrodes que s'utilitzen i contaminin el catalitzador. Amb això, s'abaratirà moltíssim el procés de producció d'hidrogen. El grafè, ningú no ho dubta ja, és el material del futur.