Encara ens queda molt d'hivern per endavant, però les primeres maduixes arribaran als lineals dels nostres supermercats en poques setmanes si no ho han fet ja. Aquest any, ho faran acompanyades d'una varietat nova i singular: les maduixes blanques, també conegudes pel seu nom anglès: pineberry.

 

Què són exactament?

Les pineberry són una fruit híbrid de carn blanca i llavors roges que encara que sembla una maduixa, té un sabor semblant al de la pinya i encara que arriben ara al nostre país, el seu origen és certament més antic i, a sobre, accidental: al segle XVII i al continent americà, dues espècies de maduixa locals -la maduixa de Virgínia i la maduixa de Xile- es van creuar generant un fruit similar a l'actual maduixa blanca. La maduixa de Xile és de color rosa pàl·lid gairebé blanc i la maduixa de Virginia és vermella sense més ni més. Ambdues són varietats silvestres.

 

Recuperada el 2000

La maduixa híbrida resultat de l'encreuament va viatjar fins a Europa, però el seu cultiu massiu no va ser possible i es va mantenir només com a mera curiositat. Fa uns 20 anys, un grup de grangers holandesos es va proposar de recuperar-la i, aplicant tècniques de selecció genètica, van aconseguir desenvolupar una nova varietat de maduixa blanca comercialitzable. Avui una caixa d'una dotzena pot arribar a costar 30 euros i es conreen en diferents llocs. Un d'ells és Lepe, a Huelva. Pots trobar-les a botigues gurmet i fruiteries especialitzades i les seves propietats són gairebé idèntiques a les de la maduixa convencional