El món de la construcció es prepara per a l'evolució, i sembla que en el nou formigó han trobat una solució no contaminant.
Encara que avui dia els arquitectes continuen sent molt sol·licitats pels seus peculiars dissenys, els usuaris ara també exigeixen materials atractius, però no contaminants, he allà on entra el nou formigó fet a partir de pneumàtics.
És possible crear cases amb materials reciclats?
Construir una casa és una cosa que disposa de moltíssims elements i materials per garantir la seva estructura amb el pas dels anys, però, així com ja podem observar en samarretes de futbol, rellotges, o botes, la reutilització de plàstic sembla que ha arribat el moment de treure profit dels cautxús utilitzats.
Per a ningú no és un secret que un dels contaminants més grans a escala global són els pneumàtics o rodes, de fet; es diu que almenys 1.500 rodes són rebutjades a escala mundial i en temes de reciclatge no s'arriba ni a l'1% d'aquestes.
Si s'aconsegueix produir formigó amb elles, es podria donar un material més productiu per a les cases i serien productes reutilitzables.
Com s'aconsegueix el formigó fet de cautxú?
Cada roda o pneumàtic s'introdueix en una màquina que tritura i converteix a petits grànuls el cautxú. El grànul és una espècie de sorra negra —que se sol veure a les pastures sintètiques de futbol—, tanmateix; ara s'ha buscat la manera d'extreure un nou tipus de formigó per al mateix.
Bàsicament, el formigó el que faria és substituir la sorra que s'utilitza per barrejar-se amb ciment i aigua al moment de construir una casa, edifici o estructura en particular.
A la Universitat d'Austràlia Meridional, i des de 2018, es van fer dos llocs –un de tradicional i un altre amb el nou formigó— per conèixer com es comporten els dos materials a través d'un lloc bastant transitat.
Encara que de moment no es troben "avantatges" d'aquest formigó davant el tradicional almenys en estructura, encara que sí que permet aïllar millor el so, els avantatges van per la substitució de la sorra, i aconseguir donar-li utilitat a un material que es rebutja de forma habitual any rere any.