Un panell solar és un objecte que ja porta diversos anys als mercats de tot el món, però la novetat que han portat uns científics et deixarà totalment sorprès.

Investigadors asseguren haver fet un panell solar que permetrà carregar energia tant el dia com en la nit, una fita sense precedent que resoldrà les factures de la llum de la teva llar.

Per què ens beneficiaria aquest panell solar?

Espanya és un dels països que més avantatges presenta respecte a altres països quant al contacte amb el sol, fins i tot el mateix Elon Musk ha comentat que gràcies a la quantitat de sol que rep el país haurien de ser els encarregats d'omplir d'electricitat a la resta d'Europa.

Tanmateix, els enginyers de la Universitat de Stanford (Estats Units) han aconseguit crear un panell solar que és funcional a qualsevol racó del món. La raó? Podria funcionar i carregar electricitat totes les hores del dia.

Funcionament del nou panell solar

Els panells solars funcionen de manera molt senzilla, quan els rajos del sol xoquen contra les plaques, els materials semiconductors transformen l'energia rebuda en electricitat.

Per aconseguir això, el panell comptarà amb un generador termoelèctric en un panell solar corrent el que fa que es pugui generar una petita càrrega durant la nit, encara que si bé no és la mateixa del dia, és una càrrega bastant bona per al funcionament de tot el dia.

Panell solar 24 hores

Panell solar 24 hores

El panell comptarà amb una llum infraroja que sortirà de la superfície dels panells i se'n va completament cap a dalt, el que fa que el nou dispositiu genera una petita quantitat d'energia. On apunta la llum infraroja? Cap a l'espai.

Segons Sid Assawaworrarit, un dels capitostos del projecte, assegura que mentre el dia aprofiten el sol que cau a les plaques solars, en la nit és al contrari: aprofiten l'electricitat que surt del mateix panell solar i s'utilitza per produir més energia.

El projecte encara es troba en fase de prova, tanmateix; van assegurar que es van produir uns 50.000 mil·liwatts per cada metre quadrat de panell solar que es va utilitzar a la mateixa Universitat de Stanford.

Els investigadors van començar a treballar en aquest dispositiu durant la pandèmia per la Covid-19, però "no vam obtenir els números que esperàvem", de fet, van produir al voltant de la desena part de la quantitat d'electricitat que tenien al cap. A més, es van enfrontar a un inesperat problema: "la cel·la solar en realitat no és un bon conductor de calor." Per solucionar-lo, els enginyers van connectar la cel·la directament a una placa d'alumini, que condueix l'energia de manera més eficient.

En fase de proves

De moment aquesta placa solar es troba encara durant la seva fase de proves, encara que els investigadors ja han pogut veure com rendeix a la pràctica. Per a això, i aprofitant una nit clara, Assawaworrarit i el seu equip van provar el dispositiu a la teulada de la mateixa Universitat de Stanford, que va arribar a generar uns 50.000 mil·liwatts per cada metre quadrat de panell solar.