Amb OpenAI a punt de llançar Strawberry, la seva nova aplicació d'IA que, prometen, serà capaç de realitzar recerques a Internet de manera autònoma i oferirà com a resultat a les peticions de l'usuari respostes que pràcticament semblaran sortides del puny i lletra d'un humà, els interrogants sobre l'IA reapareixen en el debat públic. Davant ella hi ha dues posicions: la de la regulació restrictiva, que és l'adoptada per la UE, o la de la potenciació i posada al servei de l'enginy humà, que és la que s'aplica en els Estats Units i Àsia. Tanmateix, iniciatives com l'avortat Projecte Q, que segons Sam Altman, presentava com a resultat eines que podien millorar el treball d'un humà en àrees generadores de valor, en continuen inquietant molts. Fa mesos, qui ens advertia del que pot arribar a suposar per a les nostres vides l'IA era el Papa Francisco i, si anem una mica més enllà, ens trobarem Bill Gates avisant del mateix. Tanmateix, ni un ni un altre no van ser els primers en parlar sobre l'IA i el que pot arribar a suposar.

 

Stephen Hawking

Les reflexions de l'astrofísic sobre aquesta tecnologia apareixen en Breus respostes a grans preguntes, el llibre que es va publicar després de la seva mort. La IA, va considerar al seu dia Hawking, podria arribar a generar una situació que va definir com a "explosió d'intel·ligència" que podria deixar a la Humanitat "molt per darrere" de les màquines en termes de capacitat cognitiva. Aquest particular ha estat plantejat ja en la ficció i no una, sinó moltes vegades. Et sonen Skynet i Terminator? Doncs d'això, precisament, era del que parlava Hawking fa un lustre. De moment, encara que sense voler, ja hi ha robots que han matat persones. I gent disposada a crear regulacions que impedeixin això.

La IA és una cosa seriosa

Més que com una predicció apocalíptica –el 2014 va indicar, literalment, que el desenvolupament d'una IA completa podria acabar amb la raça humana- les seves paraules han de prendre com una advertència: per si mateix, és el mateix que deien el Papa Francisco i Bill Gates. Regular o utilitzar? Quina és la resposta? Encara no està clar, però el camí, sí: aprendre perquè el que més es tem és el que es desconeix.