Els ordinadors quàntics són el futur de la informàtica i, segurament, també el de la Humanitat i, aquesta tardor, s'ha superat una nova fita al camí que ens ha de permetre disposar de dispositius amb la màxima capacitat de procés de dades que mai no imaginem. Ho han aconseguit a la Universitat de Delft, a Holanda: han aconseguit controlar un processador quàntic de sis qubits.

Ordinador quàntic
Ordinador quàntic

Què significa això?

El que han aconseguit és, exactament, el control universal d'un processador quàntic de sis qubits en silici i això suposa que el seu sistema, que com tots els sistemes quàntics permet processar moltíssima més informació, és potencialment més viable que altres d'assajats, ja que el silici és el mateix material que utilitzen els dispositius electrònics actuals. Segons Stephan Philips, un dels més prestigiosos experts mundials en la matèria, el va desafiar actual de la computació quàntica pansa per desenvolupar qubits i, també, per desenvolupar una arquitectura que permeti combinar-los. L'assoliment dels investigadors de la Universitat de Delft ens apropa el segon objectiu.

Com ho han fet?

Els qubits estan formats per electrons individuals fixats en una fila i separats per 90 nanòmetres col·locats en una línia de punts quàntics disposada a sobre del silici. En realitzar millores acurades en la forma en què es van preparar, van administrar i van monitorar els electrons, l'equip d'investigadors holandesos va poder controlar les propietats mecàniques del sistema, crear portes lògiques i habilitar sistemes entrellaçats de dos o tres electrons amb taxes baixes d'error. Per aconseguir-ho, van fer servir radiació de microones, camps magnètics i potencials elèctrics. Amb aquesta experiència, s'amplia el nombre de qubits en el silici i s'aconsegueixen altes fidelitats d'inicialització i lectura

El gran avantatge del silici és que les cadenes de fabricació i subministrament ja estan establertes, la qual cosa significa que la transició d'un laboratori científic a una màquina real hauria de ser més senzilla.