Quan penso en la realitat virtual, què volen que els digui, no puc evitar recordar aquelles ulleres de cartró amb un plàstic vermell i un altre blau per vidres que, a través dels quioscos de tot el país, TVE va vendre perquè poguéssim gaudir d'una pel·lícula, suposadament en 3D, que anava a ser alguna cosa tal que el descobriment de la penicil·lina aplicat a la televisió. Encara que jo ho recordo vagament, els meus senyors pares diuen que la cosa va ser bastant desastrosa i, pel que he pogut investigar, tenen bastanta raó: la pel·lícula en qüestió, titulada Fort Ti (pel que sembla de l'Oest), era una llauna i, a sobre, el sistema de 3D no va funcionar especialment bé. Per això, quan van estrenar Avatar –una pel·li acceptable que torna ara als cinemes i no necessitava (ni necessita) aquestes bestieses per ser entretinguda-, vaig recordar el mateix i vaig prendre l'assumpte una mica a broma. Després, quan es va començar a parlar del Metavers, si fa no fa el mateix. Pel que sembla, als empleats de Facebook els passa igual i el pobre Mark Zuckerberg camina per allà gairebé obligant-los que s'apuntin a fer coses al seu món virtual.

Horizon Worlds

Horizon Worlds

El món virtual en qüestió, Horizon Worlds, no deixa de ser una visió revisitada del Second Life que, al seu dia, es va intentar posar de moda amb resultats discrets. Ni per aspecte ni per opcions, aquesta aplicació que dona accés a aquest món fantàstic en el que no es tenen cames gairebé mai i tot serà possible, segons Zuckerberg, no és més atractiu que qualsevol videojoc d'aquests amb els quals juguen els adolescents d'ara. De fet, té un cert aspecte similar al del vell univers de la Nintendo Wii i, per no tenir, no té ni la gràcia dels primers Monkey Island. De tota manera, l'amo de Facebook sembla haver trobat una solució.

Obligant (que és gerundi)

I sí, la solució és obligar: com en totes les empreses modernes i chachipirulis del món, a Facebook el salari emocional importa i cal ser molt amic dels companys de feina, però no ja al futbolí que t'han posat al costat d'unes safates de fruita i que s'ha pagat amb els diners que no inclouen en la teva nòmina, si no al món virtual. De la mateixa manera que, allà en els 80, el cap que tenia el meu pare –un tarat anomenat Campoy- en un concessionari Renault on treballava va suggerir al meu progenitor de manera conminante que canviés el nostre Chrysler 150 per un Renault, l'amic Zuckerberg convida, mitjançant correus, circulars, SMS i tot el que se li ocorre, a canviar la seva vida real per experiències noves a Horizon Worlds. Els missatges són, més o menys, com a aquest:

"Per a molts de nosaltres, no passem gaire temps a Horizon i els nostres sistemes de control mostren això bastant clarament. Per què? Per què no ens agrada tant el producte que hem construït que l'utilitzem tot el temps? La veritat és que, si no l'estimem, com podem esperar que els nostres usuaris l'estimin?"

El meu pare, l'home, va solucionar el problema que li va generar aquell desaprensiu que en tenia per cap comprnado un Renault 8 de tercera mà del que es va desfer quan va abandonar aquella horrible empresa i, a Facebook, sembla que ni això perquè, després d'aquell primer missatge, els empleats van rebre aquest:

"Tothom en aquesta organització hauria de tenir com a missió enamorar-se d'Horizon Worlds. No es pot fer això sense utilitzar-ho. Entreu en ell. Organitza moments per fer-ho amb els teus col·legues o amics, tant en les builds internes com en les públiques, perquè puguis interactuar amb la nostra comunitat."

En aquest cas, la possibilitat de deixar la feina sembla que no existeix, ja que Instagram és del mateix propietari i, si tens més de 35, és cosa incomprensible. Tik Tok tampoc no és una opció, ja que són xinesos i, segur, les condicions són pitjors que a Facebook, així que, més aviat o més tard, hauran de passar pel cèrcol o, i potser això és la millor idea, posar-se a treballar de debò i fer que, una vegada per sempre, la realitat virtual no sigui una mica més avorrit que sortir al carrer a prendre una cervesa. Per cert, les ulleres aquelles de cartró es venen a Todocolección per 4 euros.