A l’hospital de Vall d’Hebron de Barcelona, s’atenen cada any prop de 2.000 pacients amb ictus isquèmics i hemorràgics. Des d’aquesta tardor, en aquest centre s’ha activat un nou sistema d’abordatge que pot millorar l’atenció als pacients. Aquest 29 de setembre ha estat presentada. Es diu One Step Ictus.
![One Step Ictus 1 One Step Ictus 1](/uploads/s1/43/92/35/34/one-step-ictus-1_15_630x420.jpeg)
Què és?
One Step Ictus transforma l’atenció al pacient d’ictus isquèmic i hemorràgic concentrant tot el seu abordatge en una única sala d’accés directe per tal de reduir el temps d’actuació des que arriba al Servei d’Urgències fins que rep el tractament. És, per tant, s’explica des del Departament de Salut de la Generalitat, “una tecnologia nova que va acompanyada d’un abordatge també innovador”. Després d’un any d’actuacions estructurals i tecnològiques, aquest projecte, pioner al món, ja ha entrat en funcionament.
El sistema One Step Ictus ha anat acompanyat de la reforma de l’espai de neuroradiologia intervencionista, que s’ha equipat amb la tecnologia més innovadora perquè l’equip de professionals de Neurologia i Neuroradiologia avaluïn, diagnostiquin i tractin els pacients de forma més àgil. El projecte s’ha realitzat a través d’una Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Medtronic i Siemens Healthineers. Igualment, s’incorpora la plataforma digital SmartStroke desenvolupada per Siemens Healthineers, que integra la informació de la història clínica amb la resta de dades que genera el pacient a través de dispositius mèdics i diverses aplicacions digitals durant el seu pas pel sistema sanitari, tant en la fase d’ingrés com durant el seu seguiment, i facilita monitorar el procés de manera integral a través de quadres de comandament avançats.
Resposta ràpida
Gràcies al projecte One Step Ictus, el pacient que presenta símptomes d’ictus va directament a la sala One Step Ictus, en comptes de passar el circuit tradicional del Servei d’Urgències, a través d’un passadís que s’ha habilitat exclusivament per al trasllat d’aquests pacients. “La solució tecnològica pionera de la sala One Step Ictus combina un angiògraf biplà per realitzar la trombectomia mecànica, el procediment estàndard per extreure els trombes que causen l’ictus, amb un equipament per fer el TAC abans, durant i després de la trombectomia i avaluar el flux sanguini cerebral del pacient”, explica el Dr. Manel Escobar, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’IDI Vall d’Hebron.
Així, i gràcies al trasllat directe, es duplica la possibilitat d’un bon pronòstic funcional pels pacients amb ictus més greus. Ho explica el doctor Carlos Molina, Cap de Secció del Servei de Neurologia: “calculem que un 48% poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia directa, enfront del 27% dels pacients que segueixen el circuit tradicional”,