Hulleres del Nord (Hunosa) i la Universitat d'Oviedo han presentat aquest mes de desembre el seu projecte Life Carbon2mine, una iniciativa que ambdues organitzacions defineixen com a "mineria inversa" i que consisteix a utilitzar zones boscoses propietat de la hullera per produir biomassa i compensar les emissions de diòxid de carboni que genera la indústria mitjançant l'oxigen que generen els arbres. Aproximadament, un quilòmetre quadrat de bosc genera 1.000 tones d'oxigen en un any.

Nicolasa
Nicolasa

Gestió Forestal

De moment, l'experiència es desenvoluparà sobre una parcel·la de 3.850 hectàrees o, el que és el mateix, 38,5 quilòmetres quadrats de bosc que produirien 38.500 tones d'oxigen anuals. Serà, explica Hunosa "una granja de carboni", ja que el diòxid de carboni ambiental es transformarà en oxigen.

Divisió forestal

Amb l'extracció de carbó reduïda al mínim i desenvolupant-se, actualment i sense que sapiguem fins quan, només al Pou Nicolasa de Mieres, Hunosa vol activar una divisió forestal per gestionar boscos que puguin produir biomassa amb què alimentar les calderes de La Pereda, la tèrmica que manté a Mieres i que avui s'alimenta amb el carbó del pou d'Ablaña. D'aquesta manera, Hunosa pretén generar ocupació, mantenir la vocació energètica de les conques mineres i convertir els boscos en un actiu encara més valuós que el que constitueixen avui.