Hunosa o, si es prefereix, Hulleras del Norte, l'empresa pública que opera l'últim pou vertical dedicat a l'extracció de carbó que queda a Espanya, podrà com pretenia convertir la seva central tèrmica de La Pereda i uns instal·lació apta per cremar biomassa gràcies a haver-se-li adjudicat 50 megawatts per a tal finalitat en la subhasta celebrada pel Ministeri per a la Transició Ecològica a fi d'articular el Règim Econòmic d'Energies Renovables.

La Pereda
La Pereda

Què suposa?

La Hunosa actual, encara sent una de les principals empreses asturianes amb 1.100 treballadors, és molt lluny del colós miner que va arribar a ser al principi dels anys 80, quan donava ocupació|ús a més de 20.000 miners. En l'actual context energètic, la firma asturiana aspira a convertir-se en una empresa de serveis capaç d'aprofitar el conocimento acumulat durant més de mig segle de mineria subterrània i, també, un actor important al mercat de l'energia. Fins ara, La Pereda produïa electricitat amb el carbó que encara avui extreuen uns 200 miners. Amb l'adjudicació, Hunosa es garanteix poder mantenir en funcionament La Pereda durant d'altres vint anys com a mínim.

Deixaran d'extreure carbó?

De moment, Hunosa té fins a 2027 per realitzar en la seva tèrmica les adaptacions necessàries per a poder cremar biomassa, però l'empresa indica que voldria tenir el projecte completat el 2024. Suposarà això el final de l'extracció de carbó? De moment, no hi ha confirmació oficial, però, malgrat la conjuntura de preus favorable per al carbó, tot indica que la proposta de tancament seria sobre la taula, encara que s'especula també amb la possibilitat que la minera pública mantingui una mínima activitat extractiva.

Nicolasa
Nicolasa