Hunosa, la més important empresa mineroenergètica del sud d'Europa, continua amb la seva jugada a favor de les energies renovables. En aquesta ocasió, l'escenari són les antigues instal·lacions del Pozo Fondón, a Langreo (Astúries), que es transformaran en una planta de producció d'hidrogen renovable. El projecte, denominat Mine-to-H2 i desenvolupat per la mateixa Hunosa en col·laboració amb Duro Felguera, Nortegas Green Energy Solutions S.L. O., ALSA GRUP S.L.U., la Universitat d'Oviedo i l'institut polonès Glowny Instytut Gornictwa (GIG) contempla una inversió de 18 milions d'euros, dels quals el 50% (9 milions) procediran de fons europeus a través dels ajuts RFCS (Research Fund for Coal And Steel).

Notícia DistrictHeatingPozoFondon
 

 

Escalable fins als 5MW

El projecte Mine-to-H2, l'objectiu del qual és contribuir a la descarbonització de sectors clau i promoure la transició cap a un entorn i una economia més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, es basa en la producció d'hidrogen a partir de l'aigua de mina. La futura planta, de 2,5 MW i escalable fins i tot 5 MW, es fonamenta en l'economia circular i permetrà, entre altres coses, la producció d'hidrogen mitjançant electròlisi i estudiar la recuperació de la calor de l'esmentat procés per integrar-lo a la xarxa de geotèrmia que Hunosa té en el District Heating Pozo Fondón, així com incorporar part de l'hidrogen a la xarxa de gas natural existent, acoblant-se amb el sector de la calefacció. L'actuació, amb una durada de quatre anys i mig, també inclou la posada en servei d'un nou model d'autobús interurbà propulsat amb hidrogen verd mitjançant pila de combustible, contribuint així a descarbonitzar el transport de passatgers per carretera.

Exemple

La iniciativa, que serà la base per a l'estudi i demostració de diverses tecnologies i un exemple de com els grans projectes poden donar suport al desenvolupament de models de negoci ecològics a les regions carboníferes, va ser presentada en el marc de la jornada Carbó europeu en la transició: ressorgir com l'au fènix, organitzada per la Comissió Europea i Euracoal (European Association for Coal and Lignite) al Pou Sotón. Alhora, Mine-to-H2 contempla la implantació d'una planta fotovoltaica en una antiga mina de carbó a cel obert, en el límit de Mieres i Langreo. Amb aquesta iniciativa estratègica, Hunosa es posiciona com a agent de la descarbonització en plena sintonia amb el procés de transició ecològica i justa que té en marxa la Unió Europea.