Treballen en el centre universitari especialitzat en tecnologia i art digital U-Tad, es coordinen, a més, amb ecòlegs i biòlegs del CSIC destacats a Doñana i tenen un objectiu: fer servir l'IA per mesurar l'impacte dels canvis de temperatura extrems sobre la fauna i, amb això, lluitar per protegir millor la biodiversitat. Ho fan mitjançant models de dades que utilitzen, Déu n'hi do, el cant de les espècies que viuen a Doñana.

Enregistradora instal·lada Reserva Biologica Donana 1903320010 212367767 1200x675
 

Deu enregistradores

El dispositiu de recollida de dades inclou deu enregistradores estratègicament repartides pel Parc Nacional de Doñana que envien informació a un servidor capaç de categoritzar-los per espècies i, amb això, identificar quines aus estan presents encara al parc i quins n'han desaparegut. S'estima que les primeres conclusions estaran disponibles el 2025. Amb elles, els experts podran comprovar quines espècies estan en més perill, quins ja no se'n troben a la zona analitzada i, també, si alguna ha modificat els seus patrons migratoris.

Complexitat

La complexitat del projecte, explica Javier G. Algarra, coordinador de l'estudi i director acadèmic en U-tad, radica en el monitoratge en temps real d'una gran quantitat de dades d'àudio. "Gràcies a l'avenç de la tecnologia, avui dia podem desenvolupar models que permeten fer un seguiment instantani de la presència d'espècies en els diferents entorns en els quals s'instal·len les enregistradores". L'equip valora ja exportar el sistema a altres punts del país.