Els mosquits són un dels grans problemes de l'estiu i, per molt que serveixin per pol·linitzar, també poden arribar a convertir-se en un greu problema, especialment si el protagonista no és el mosquit convencional i s'anomena mosquit tigre. A València, el Centre Tecnològic d'Investigació, Desenvolupament i Innovació en TIC ha activat una nova experiència per controlar aquest tipus de plagues en la qual és protagonista l'IA.

/uploads/s1/35/99/33/79/mosquito-japones_15_630x420.jpeg
 

Amb finançament FEDER

El projecte, denominat MoTIA2 part d'una acció simple i senzilla: criar massivament els mascles de l'espècie i, abans que surtin enmig, esterilitzar-los per incidir directament en el procés reproductiu i reduir la població. El projecte està finançat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i els fons FEDER i utilitza tècniques avançades d'IA. En la primera fase, es fan servir algoritmes de visió i àudio per aplicar l'esterilització i en la segona l'IA es farà servir també per al seguiment, el càlcul i la classificació d'individus en moviment i la detecció d'anomalies.

Extrapolable

Els responsables del MoTIA2 recorda que amb la iniciativa s'intenta "solucionar un problema que influeix en l'habitabilitat i la salut pública de la Comunitat Valenciana" i que el sistema pot utilitzar-se d'igual manera per al control d'altres plagues, la qual cosa el converteix en una eina molt útil per al sector agroindustrial.