Les centrals de bombatge hidràulic són una de les grans esperances de les energètiques per abaratir la complicada transició a un sistema 100% sostenible però, de moment manquen del marc regulatori adequat segons la patronal del sector. Amb tot, empreses com Iberdrola impulsen projectes fonamentats en aquest sistema de producció a Espanya i Portugal.
Gigabatería del Tâmega
En el país veí, Iberdrola ha invertit 1.500 milions d'euros per construir tres preses i tres centrals que assoliran una capacitat conjunta de 1.158 MW. El complex, batejat com a Gigabatería del Tâmega, es completa amb dos parcs eòlics de 300 MW. El Tâmega és un afluent del Duero localitzat a la zona nord de Portugal. Quan el complex s'activi, Iberdrola produirà 1.766 GWh a l'any i podrà cobrir les necessitats d'una regió amb 440.000 habitants en la qual Braga (200.000 habitants i Guimaraes (160.000 habitants) són les ciutats principals. Els embassaments podran emmagatzemar l'equivalent a 40 milions de kWh o, si es prefereix, el mateix que consumin 11 milions de persones un dia.
I a Espanya?
Les centrals de bombatge no depenen de les condicions atmosfèriques, la seva capacitat d'emmagatzemament és més gran que la d'altres tecnologies i tenen, expliquen des d'Iberdrola, un avantatge clau: poden entrar en funcionament en minuts. Per això, a més d'en el seu projecte portuguès, Iberdrola confia en el potencial que ja ha localitzat a Espanya i que xifra en 10 GW. Actualment, a Espanya hi ha 5.000 MW de bombatge instal·lats. Per activar els 10 GW identificats serà necessària una inversió que Iberdrola xifra en 8.000 milions d'euros i que podria crear fins a 112.000 llocs de treball.
Els desenvolupaments possibles que Iberdrola ha identificat a Espanya es reparteixen per tota la península, però els de més senzill desenvolupament se situen a Extremadura, Galícia, València i Castella i Lleó. Suposarien afegir al sistema una potència de 3.650 MW, ampliar la reserva energètica en 123 GWh i crear 37.000 llocs de treball.