La Generalitat, mitjançant l’Institut Cartogràfic i Geològic de catalunya,(ICGC), estrena aquest setembre al seu portal la Fototeca Digital, un nou visor interactiu que posa a l’abast de la ciutadania, el seu arxiu de fotografies aèries, preses des de 1944 fins a l’actualitat. Dels més de dos milions de fotogrames que conserva l’ICGC, més d’un milió ja es poden consultar mitjançant aquest visor. A mesura que es vagin digitalitzant la resta de fotogrames, s’aniran incorporant al visor.
Línia temporal
El visor de la Fototeca incorpora una línia de temps i un menú que, un cop desplegat, permet personalitzar de manera interactiva la cerca, accedir a la informació relacionada amb cada punt del territori i descarregar els fotogrames consultats. Pel que fa a l’exploració per coordenades, la localització (georeferenciació) de les fotografies és aproximada. Malgrat que alguns dels fotogrames més antics poden aparèixer amb desplaçaments o rotacions sobre el terreny, el volum d’aquests és mínim i es realitza una tasca constant de verificació i correcció.
Des del 1982
El 1982, l’any de la seva fundació, l'ICGC va crear un arxiu de fotografies aèries de tot Catalunya, que aleshores era la manera més avançada per realitzar aixecaments cartogràfics. A través d’una exhaustiva tasca de documentació i gestió d’imatges, i gràcies també a un important procés de digitalització, la Fototeca de Catalunya és una font d'informació indispensable per a qualsevol activitat relacionada amb les ciències de la Terra, el medi ambient, la cultura, les comunicacions i la planificació urbanística, entre d’altres. Aquest catàleg excepcional abasta més de dos milions de fotogrames sobre el territori català i inclou tant fotografies aèries analògiques —des de 1944 fins a 2005, quan es fa el canvi a la fotografia digital—, com imatges aèries d'aquest mateix any capturades directament en format digital. Ara, la meitat d’aquest fons es pot consultar en obert i s'actualitza de forma continuada, constituint un dels actius més rellevants per a l'estudi de l'evolució del territori.