D'aquí a 2050 estan planificades a tot el món desenes de noves centrals de carbó, petroli o gas i, amb elles i els projectes d'energies renovables compromesos, se satisfarà la demanda global d'energia, però una entitat clau ha dit prou: l'Institut Internacional per al Desenvolupament Sostenible. Què volen? Que no s'aprovi ni un projecte més de centrals productores d'energia en les quals el combustible utilitzat sigui d'origen fòssil.

 

De la mà de l'University College of London

L'exigència arriba en un moment en què la UE està plantejant-se ja alternatives a la descarbonització completa de la mobilitat, ja que es dona per fet que els vehicles amb motor de combustió conviuran durant moltes més dècades- probablement per sempre- amb els elèctrics. En el seu plantejament, l'Institut Internacional per al Desenvolupament Sostenible té un aliat: l'University College of London. Ambdues organitzacions consideren que si no s'imposa un vet total a les centrals de gas, carbó o petroli no es podran complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible ni el 2030, ni el 2050 ni mai. Econuclears, l'organització que defensa a Espanya la producció d'energia amb reactors nuclears, té clar que a Espanya es construiran noves centrals de gas si les nuclears que existeixen es tanquen. "Si els governs compleixen els canvis promesos per evitar que el món incompleixi els seus objectius climàtics, no es necessitaran nous projectes de combustibles fòssils", expliquen des de l'Institut.

Base científica?

Els qui així pensen asseguren disposar d'una "base científica rigorosa" perquè els governs globals prohibeixin nous projectes de combustibles fòssils i, al temps, "activin un declivi controlat de la indústria dels combustibles fòssils, mentre fomenten la inversió en alternatives d'energia neta." A Espanya, on des que governa Pedro Sánchez es pretén ser campions en sostenibilitat, aquest "declivi controlat" no farà falta: Nicolasa, l'última gran mina de carbó activa del país, tancarà aquest any o el pròxim i les nuclears tenen també ja sentència final. Des de l'esmentat Institut expliquen quin n'és aquesta base científica que asseguren tenir-ne: si els combustibles fòssils continuen formant part del mix energètic mundial, l'escalfament global superarà els 1,5 graus sobre els nivells preindustrials que el Plafó|Panell Intergovernamental sobre el canvi climàtic de les Nacions Unides va fixar com el màxim acceptable. Hi ha, tanmateix un problema: no expliquen com garantiran la potència de suport|respatller que avui asseguren els combustibles fòssils. L'única sortida, per molt fòssil que sigui l'urani i molt poc sostenible que determinats ecologistes consideren a l'energia de l'àtom, són les nuclears.