Treballen a la Universitat Miguel Hernández d'Elx i, mitjançant sistemes d'impressió 3D, acaben d'aconseguir crear un model de pell humana. Per a què els servirà? Doncs per entendre millor diferents patologies els símptomes principals de les quals es mostren sobre la nostra pell, l'òrgan més gran del cos humà.

 

Nous fàrmacs

Amb aquest model físic, els investigadors de la universitat il·licitana esperen poder ajudar el desenvolupament de patologies com la psoriasi, que genera enrogiment i irritació i, també, taques rohjas i escatoses a colzes, genolls, altres articulacions i, també, en el cuir cabellut i les mans. Des de l'Institut d'Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària d'Elx (IDiBE) i segons la catedràtica Àsia Fernández, el model ajudarà també "a entendre millor els processos moleculars que generen patologies". De la mateixa manera, es podrà testar el nivell de toxicitat de nous fàrmacs i cosmètics i comprovar que alteracions produeix. Per si mateix, i a partir de cèl·lules de pell humana obtingudes en cirurgies, creen una superfície d'assaig que permeten realitzar les anàlisis.

Sense animals

Amb aquest sistema, s'evita haver d'utilitzar animals en els assajos i es crea, a més, un context d'estudi en el qual els objectius que s'obté són molt més similars als que s'obtindrien en assajos amb pell humana real. Així, es redueix la taxa de fracàs que sempre existeix quan s'intenta extrapolar els resultats d'assajos amb animals a persones.