Mentre a Espanya està previst que no quedi cap central nuclear en funcionament el 2035, en altres països construeixen centrals noves o les reactiven. Un exemple és el Japó, que s'afana en tornar a posar en servei la que serà la central nuclear més potent del món.

Kashiwazaki Kawira TEPCO

 

 

8000 MW

Kashiwazaki-Kariwa, que així s'anomena, serà capaç de produir fins a 8000 MW d'energia i els seus propietaris ja han començat el procés de càrrega de combustible en la planta. La planta és fora de servei des de 2011, quan després de l'accident de Fukushima es va paralitzar la producció d'energia elèctrica mitjançant reactors nuclears al país. El 2017, la central va passar ja una revisió i es van fixar una sèrie de millores. Des de desembre de 2023 l'operadora, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) té permís per posar en marxa la planta.

El cas del Japó

TEPCO i altres companyies energètiques japoneses han apostat per la reactivació de totes les centrals nuclears nacionals que compleixin amb el nou marc de seguretat, encara que en molts casos la reobertura de plantes ha comptat amb el rebuig de la població local o amb altres obstacles regulatoris i jurídics. Per la seva capacitat, la planta de Kashiwazaki-Kariwa és una peça clau en el pla de subministrament energètic de TEPCO i va en línia amb l'estratègia promoguda per l'Executiu d'impulsar les nuclears amb vista a assolir els seus objectius de reducció d'emissions. El Japó compta actualment amb 27 reactors nuclears apagats de forma permanent, uns altres 21 de desactivats de forma temporal (entre ells els 7 de Kashiwazaki-Kariwa), i uns altres 12 operatius.