El centenari del naixement del bioquímic Joan Oró se celebra enguany i, dins del programa d’actes i a més d’una iniciativa per apropar la figura del científic als mes joves, el Parc Astronòmic del Montsec és una peça clau. La instal·lació, ubicada a Àger (Lleida) és el principal centre de recerca, formació i divulgació d'astronomia a Catalunya i, en ell, es durà a terme la 9a edició del Festival d'Astronomia del Montsec de l'11 al 15 d’octubre sota la consigna d'apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme.

Any Joan Oro (1)

 

Fundació Joan Oró

La Fundació Joan Oró impulsa l'Any Joan Oró amb el suport de FGC Turisme, un programa commemoratiu que celebra el centenari del naixement del destacat bioquímic nascut a Lleida i mort l’any 2004. Oró, precisament, va ser un dels grans impulsors de la creació del Parc Astronòmic del Montsec i, per això, se li dedica el Festival d’aquest 2023. Salvador Ribas, director del Parc, ho explica: “en estar l'edició d’enguany dedicada a Oró, totes les entitats participants han fet un esforç molt important per tenir probablement el millor programa de totes les edicions”. Durant aquests cinc dies, El Parc obrirà les seves cúpules per oferir una perspectiva única dels cels estrellats. La programació intergeneracional inclou una àmplia gamma d'activitats diürnes i nocturnes que captivaran tots els públics.  

Espectacles destacats

 

Visita-Espectacle "L'Univers de Joan Oró" el 12 d’octubre

Aquesta experiència immersiva combina música i visuals per crear una experiència única a la cúpula del Parc Astronòmic del Montsec. Els músics del Col·lectiu Free’t i els visuals de Lauro.pro creen un espectacle sonor i visual que interactua amb el firmament d'imatges que evoquen la biografia de Joan Oró. L'experiència inclou la formació musical d'un trio de cordes, guitarra elèctrica i vibràfon, tot dirigit pel compositor Arnau Millà.

Concert "Els Planetes" de Gustav Holst a càrrec de l'Orquestra Julià Carbonell el 15 d’octubre

L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpreta en directe la suite "Els Planetes" de Gustav Holst en una versió reduïda. Ribas, ha afegit que “és una Orquestra de primer nivell que farà una de les obres clàssiques complexes dedicades a l'astronomia i el cel com és Els Planetes de G. Holst”