Les obres del català Augusto Ferrer-Dalmau, el més prestigiós pintor de batalles i escenes històriques del panorama actual i Medalla d'Or al Mèrit en Belles Arts, tenen des d'aquest 2023 el seu reflex en tres dimensions. D'aquestes singulars creacions, es pot gaudir a l'Ateneu de Madrid fins al proper 9 d'abril.
Modelisme
Els reflexos tridimensionals de les obres de l'artista són miniatures que, en nombre de 125, s'exposen a l'Ateneu madrileny i conviden a fer un recorregut per la història d'Espanya. Els responsables d'aquests models han estat 85 miniaturistes de l'associació Alabarda que van contactar fa un any amb Ferrer-Dalmau per proposar-li la mostra que, en aquest 2023, promou l'esmentada entitat i la Fundació Ferrer Dalmau, de la qual és patró el mateix artista. El pintor valorava, precisament el dia en què es va inaugurar la mostra, el modelisme com la modalitat artística "més completa i difícil" i "menys coneguda", ja que consisteix "a pintar i modelar" alhora.
Des del s.XV a l'actualitat
La mostra repassa escenes de la història hispànica datades entre els segles XV i XXI a través dels quadres de Ferrer-Dalmau i les seves reproduccions en miniatura. Es pot visitar de dimarts a diumenge entre les 10.00 i les 14.30 i de 16.00 a 20.30 h fins al pròxim 8 d'abril. L'accés és lliure.
Com es van crear les figures?
Cada una de les miniatures militars que s'inclouen en l'exposició creen un univers en tres dimensions en el qual genets, cavalls, soldats o personatges medievals s'escapen dels quadres per transformar-se en figures gairebé reals. En molts casos, cada peça és fruit de la col·laboració de dos o tres persones, que realitzen o bé el modelatge o bé la pintura. Cada figura s'esculpeix sobre un esquelet o es transforma partint d'una altra miniatura comercial i, a continuació, es procedeix al muntatge d'elements individuals i els petits detalls -corretjams, brides, cordons, armes- es van afegint en fases successives durant el procés de la pintura, tant en oli com en acrílic