Es pot produir hidrogen verd a partir de l'energia eòlica marina? A Holanda sembla que el tenen clar i, per això, tenen decidit instal·lar a l'illa d'energia que projecten amb els fons Next Generation sistemes de producció d'aquest combustible. Algunes empreses, cas de Lhyfe, porten fent-ho des de fa mesos. En alta mar i molt a prop de la ciutat francesa de Saint- Nazaire, la plataforma "Sealhyfe" va activar el setembre passat els assajos que, durant 18 mesos, pretenen aplanar el camí cap a un nou paradigma energètic. Al moll de la costa de Le Croisic s'ubica el primer centre europeu de proves multitecnològiques en alta mar (SEM-REV) operat per l'escola francesa d'enginyeria Centrale Nantes.

 
2209 Team september 2022
 

Produeixen hidrogen verd a terra des de 2021

Lhyfe té ja experiència en producció d'hidrogen verd, ja que, el 2021, va inaugurar la primera planta al món per a la producció d'hidrogen a partir de turbines eòliques a terra. Ara, conscients del pes que tindrà l'eòlica marina en la revolució verda, assumeixen el desafiament de fer el mateix en alta mar. La seva planta pilot, produeix així hidrogen verd amb total autonomia i en les condicions més extremes. Per això, la seva unitat de producció principal està instal·lada en una plataforma flotant, connectada a una turbina eòlica marina.

Lhyfe in Denmark
 

Què es vol testar?

La plataforma Sealhyfe té per objectiu completar totes les etapes de la producció d'hidrogen al mar, el que implica traslladar la tensió elèctrica de la turbina eòlica flotante, bombar, dessalar i purificar l'aigua de mar, i trencar les molècules d'aigua mitjançant electròlisi per obtenir hidrogen verd renovable. Igualment, cal gestionar l'onatge, combatre l'envelliment prematur de les peces (corrosió, impactes, variacions de temperatura, etc.) i operar en un entorn aïllat sense la intervenció física d'un operari, tret d'en els períodes de manteniment programats que s'han integrat de forma òptima des de la fase de disseny. De moment, durant els mesos que el projecte porta en curs els resultats són favorables. La resposta final arribarà d'aquí a un any però, de moment, s'encara ja el final de la primera fase de proves al moll de Saint Nazaire, que ha de permetre obtenir els primers mesuraments de referència i provar tots els sistemes

Al final d'aquesta primera etapa, Sealhyfe passarà un període de 12 mesos davant la costa atlàntica. S'instal·larà a menys d'un quilòmetre de l'aerogenerador flotant, es fixarà a terra mitjançant un sistema d'ancoratges i es connectarà a l'eix submarí de l'emplaçament mitjançant un umbilical dissenyat i dedicat a aquesta aplicació. Sealhyfe té capacitat per produir fins a 400 kg d'hidrogen verd al dia, la qual cosa equival a 1MW de potència.