L'oli de pinyolada d'oliva, considerat per molts com la versió low cost de l'oli d'oliva convencional, ajuda a reduir cintura (i panxa), greix visceral i nivells de colesterol i insulina. Així ho indiquen dos recents estudis de l'Institut de Ciència i Tecnologia dels Aliments (ICTAN) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
Assajos clínics
El primer estudi ha inclòs assajos clínics en què han participat 132 voluntaris i conclou que l'oli de pinyolada d'oliva pot millorar el perfil dels lípids en sang. Els resultats mostren com aquest tipus d'oli redueix el colesterol dolent (lipoproteïnes de baixa intensitat LDL) i les apoliproteïnes B, que s'uneixen als lípids en sang i els transporten. La disminució es va observar tant en voluntaris sans com en els de risc de presentar anomalies relacionades amb alts nivells de colesterol. En el segon, es va observar una disminució del greix visceral i un increment de la leptina, una hormona que promou la reducció de la ingesta energètica mitjançant senyals de sacietat al cervell.
Millora la qualitat nutricional dels aliments fregits
A més de les esmentades, l'oli de pinyolada d'oliva té un altre avantatge: millora els aliments fregits, segons va poder comprovar el 2021 l'Instituto de la Grasa (organisme vinculat al CSIC) en un estudi que va desenvolupar amb patates congelades prefregides, congelats arrebossats i congelats arrebossats prefregits. En tots els casos, es va comprovar que els components beneficiosos per a la salut presents en l'oli d'orujo d'oliva resisteixen al fregit i es transfereixen als aliments fregits millorant la seva qualitat nutricional.
Què és l'oli d'orujo d'oliva?
L'oli de pinyolada d'oliva s'obté a partir de la sansa, un producte compost per les restes d'oliva que queden després d'extreure l'oli d'oliva verge. Cada any, es produeixen 120.000 tones d'aquest oli a Espanya, però la majoria s'exporta perquè no es tracta d'un oli gaire apreciat al nostre país. Potser és hora de canviar d'idea, ja que, a més de ser beneficiós per a la salut, és més barat que l'oli d'oliva.