Males notícies llaura el sector avícola, un dels més castigats per l'increment dels costos de les matèries primeres i la falta de liquiditat dels consumidors, que han restringit per culpa de la inflació la compra de carn de porc, però, també i molt, la de carn de pollastre. Ara, a més, els casos de grip aviària d'alta patogenicitat registrats a Europa han augmentat des de l'estiu.
Per què?
Els especialistes en sanitat animal sospiten que l'incrementode brots registrat en ocells de corral durant el segon semestre de 2022 han de veure amb la propagació del virus a través d'ocells aquàtics. Així pensen, almenys, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (AESA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (CEPCE). Sigui com fos, el cert és que l'epidèmia actual de grip aviària d'alta patogenicitat és la més gran registrada fins ara ja que, entre octubre de 2021 i setembre de 2022 s'han registrat 2.520 brots en ocells de corral, 227 en aus captives i 3.867 en aus silvestres en un total de 37 països europeus.
50 milions d'exemplars sacrificats
En total, a tot Europa s'han sacrificat fins a|fins i tot 50 milions d'animals i els països amb més incidència són França, Hongria, Itàlia i el Regne Unit. La solució, com sempre, arribarà de la mà de campanyes de vacunació que caldrà activar durant aquest 2023 que ara s'inicia. De moment, l'impacte a Espanya és limitat, però no convé confiar-se.