Per molt que hagin baixat els carburants –i al febrer, el gasoil almenys, torna a pujar- a la cistella de la compra no es nota la inflació d'un sol dígit que se'ns indica que existeix. Els increments registrats per aliments com l'oli, la llet o els cereals expliquen la situació i, per al segon d'ells, arriben a més males notícies: el seu preu no baixarà aquest any.

 

Els costos seguiran igual

Des de la indústria, ho adverteixen: El 2023 serà idèntic –o pitjor- a 2022 en el que a costos es refereix. Des de la Federació Nacional d'Indústries Làcties, la patronal que reuneix els productors nacionals, ni tan sols descarten noves pujades: "no podem dir si la pujada de preus ha arribat al seu topall. El que no preveiem és que caiguin", explica Luis Calabozo, el director general de la Federació.

Pujada del 37%

L'Institut Nacional d'Estadística indicava al desembre que la llet ha pujat un 37% durant 2022. En el mateix període, la mantega va pujar un 42% i els iogurts un 25%. L'oli d'oliva, un altre dels aliments que més ha pujat el 2022, va incrementar el seu preu un 35% segons l'INE.

Per què?

Des de la Federació, s'indica que la llet partia el 2022 de preus molt baixos que, en una situació d'increment constant del preu dels carburants o dels cereals, no podien mantenir-se. Els preus de la llet en origen (els que paguen la indústria als productors) han pujat, segons el Fons de Garantia Agrària, un 62% i, a més, la producció ha caigut. Avui un litre de llet UHT surt per 1 euro o més en la majoria de supermercats, encara que és possible trobar marques blanques per noranta cèntims. Malgrat aquests preus, la patronal assenyala que la indústria encara perd diners. Fins i tot quin preu pujarà la llet el 2023?