Els problemes de la Terra per l'aigua no són petits i és molt probable que d'allà vingui l'interès de la NASA per aconseguir aigua a la Lluna.

Amb les missions pensades per a la Lluna en els propers mesos i anys, ja la NASA està treballant en un instrument que sigui capaç de detectar l'aigua que hi hagi a la superfície lunar.

Es busquen mostres de 100% aigua en la NASA

Encara que la missió Artemis s'anirà desenvolupant amb el pas dels mesos, de moment, la NASA no ha aconseguit crear un instrument que sigui capaç de recopilar i analitzar l'aigua de la Lluna per sobre d'altres elements semblants.

En aquests moments, Berhanu Bulcha, enginyer del Centre de vol espacial Goddard, assegura haver creat un instrument senzill i fàcil per explorar els terrenys.

Berhanu Bulcha
Berhanu Bulcha

Fins al moment, les tecnologies que han arribat a la Lluna -ja que no és la seva missió principal-, no han pogut distingir entre l'aigua, els ions d'hidrogen lliures i hidroxiló. La pròpia NASA assegura que això ha ocorregut a causa que els detectors de banda ampla utilitzats no distingeixen entre els diferents volàtils.

Ús de l'espectròmetre heterodí de la NASA

Aquest dispositiu ha estat creat per Bulchua i el seu objectiu no és cap altre que apropar-se a freqüències particulars per identificar i localitzar definitivament les fonts d'aigua a la Lluna.

Perquè el dispositiu funcioni s'ha de comptar amb un làser de terahercis estable d'alta potència, per a sort de la NASA, el dispositiu va ser creat en el programa Small Business Innovation Research (SBIR) en col·laboració amb Longwave Photonics.

L'espectròmetre heterodí s'encarrega de conèixer les longituds o espectres d'ona de llum, mitjançant això es pot conèixer les propietats químiques de la matèria que ha tocat la llum.

Importància de trobar aigua a la Lluna

L'obsessió de Bulcha, i de gran part de la NASA, per trobar aigua és bastant simple: això podria augmentar les possibilitats de supervivència i fins i tot obrir espai a teories on es comprovi si existeix, o hi va haver algun tipus de vida a la superfície lunar.

Un dels grans reptes de Bulcha i el seu equip, és que la majoria de làsers de banda de terahercios d'alta potència, són molt grans i consumeixen massa energia. Per a això, s'intentaran crear làsers de cascada quàntica i així, millorar l'exploració de la superfície.