A Espanya consumim 50 litres de cervesa per persona i any i, a més, elaborem cada exercici 41,1 milions d'hectolitres, el que fa del nostre país el segon productor de cervesa d'Europa. Atesa la importància de la cervesa a Espanya, la OCU, una de les principals organitzacions de defensa del consumidor que operen al país, ha elaborat un estudi per escollir les dues millors cerveses d'entre les Lager, que són la varietat que més consumim.

Xibeca 01 600x400
 

Què són les Lager?

La Lager és una cervesa de baixa fermentació que, segons el mètode amb el que s'elabora o la zona d'on procedeix pot rebre diferents noms. Així, existeixen Lager tipus Pils, tipus Munic, tipus Dortmunder, tipus Bock o tipus Dunkel. En funció de la quantitat d'extracte sec que contenen, es classifiquen en clàssiques, especials o extres. A més extracte sec, més alcohol, més color, més sabor i més preu. Totes se serveixen fredes i, en les últimes parts del procés, s'emmagatzemen en cellers (lagern, en alemany significa emmagatzemar, d'allà el seu nom). Les més populars són les pilsners, que s'elaboren a la manera de Pilsen i destaquen pel seu color daurat.

Les Lager clàssiques són cerveses rosses, brillants, de poc cos, i suaus d'amargor. El seu grau alcohòlic oscil·la entre 4,5 i 5%. A Espanya aquest estil de cerveses s'engloba dins d'un estil denominat International Pale Lager. Les especials presenten un contingut més gran en malt i alcohol, oscil·lant entre 5,5 i 6,5% de volum. Finalment, les lager extra són cerveses amb més cos, sabor i graduació alcohòlica, que poden superar 7% vol. d'alcohol.

Quines cerveses ha triat la OCU?

En total, ha analitzat 17, totes elles Lager clàssiques amb continguts d'alcohol del 5% i en format llauna, un envàs molt controvertit. Les dues més ben classificades han estat Xibeca, del grup Damm, i Mahou Clásica, del grup Mahou-San Miguel. De la Xibeca, que va obtenir en el tas 80 punts i és la guanyadora, la OCU destaca la seva "limitada amargor, el cos mitjà baix i l'alta sensació de gas". De la Mahou clàssica, que va quedar segona, assenyalen que és d'amargor mitjana, té poc cos i, també, poc gas.