Ja hi ha data prevista: el tren en el qual viatja el futur d'Extremadura (i segurament el de mig Espanya) està a punt de sortir i els seus propietaris, Extremadura New Energies i Lithium Ibérica, donen per fet ja que la primera tona d'hidròxid de liti extremeny sortirà rumb a una factoria de piles de combustible a finals de 2025 o principis de 2026. Ara mateix, el projecte original de la mina de Valdeflórez preveu explotació subterrània i no a cel obert per reduir els impactes mediambientals i la Junta d'Extremadura ha rebutjat totes les al·legacions que diferents grups ecologistes i entitats veïnals havien presentat al Decret Llei que ha de regular l'aprofitament del liti a Extremadura (a Valdeflórez i en Canyar, de moment) i que preveu, entre altres punts, que el mineral extret haurà de ser sotmès a la primera transformació a terra extremeny. Queden, tanmateix, més passos.
Avaluació d'impacte ambiental i permís d'investigació
De moment, l'empresa que vol explotar el jaciment de Valdeflórez té el permís d'investigació en suspens, ja que la concessió d'aquest que va aprovar la Junta d'Extremadura el 2020 va ser recorreguda per una plataforma contrària a la mina que es diu Salvemos la Montaña de Cáceres. Quan el recurs es resolgui, la qual cosa s'hauria de produir en els propers mesos, Extremadura New Energies tindrà dues opcions: si la sentència és favorable, l'empresa pot demanar de manera gairebé immediata el permís d'explotació. Si no, activarà el permís d'exploració que ja té sol·licitat i la Junta, favorable al projecte, autoritzarà l'explotació. Què haurà aconseguit la plataforma Salvemos la Montaña? Dilatar el procés i posicionar en contra del projecte una part de l'opinió pública.
Després d'aquests passos, serà necessari que el projecte rebi un informe favorable d'impacte ambiental. No és un tràmit simple, ja que es tracta d'una explotació molt pròxima a Càceres capital. Del que es resolgui aquí, més enllà que la Junta d'Extremadura estigui o no d'acord, dependrà el futur final del projecte.
L'empresa que explotarà Valdeflórez és optimista i la Junta, també
De moment, l'empresa que vol treballar en Valdeflórez ha presentat ja tota la documentació necessària davant de la Conselleria per a la Transició Ecològica i Sostenibilitat perquè, des de l'administració, s'elabori el document en el qual s'establirà què ha de contenir l'Estudi d'Impacte Ambiental que l'empresa ha de presentar en sol·licitar l'autorització d'inici d'explotació. Aquest document serà validat o no per la direcció general corresponent, però és d'esperar que, si l'empresa s'ajusta al que li indica la Junta, no hi vagi a haver problemes. De com acabi tot, dependrà que Extremadura es converteixi en el primer productor europeu de liti o que continuï, com fins ara, sent una de les regions més pobres de l'occident europeu. La previsió dels promotors és que, el 2026, surten d'Extremadura les primeres tones d'hidròxid de liti rumb, segurament, a la gigafábrica de bateries que tornarà a Port de Sagunto al lloc de privilegi que va perdre quan, els anys 80, es va descartar aixecar allà la IV Planta Siderúrgica Integral i Alts Forns de la Mediterrània va acabar tancant.
No és l'únic projecte
El projecte de Valdeflores no és l'únic en marxa a Extremadura: en Canyar, Lithium Iberia vol activar una altra mina, pendent també del permís definitiu, que ocuparà unes 400 persones, s'explotarà d'inici a cel obert i pot produir més de dos milions de tones de liti i vol estar en marxa el 2025. La mina d'Extremadura New Energies ocuparia 700 operaris. Entre les dues, si finalment es compleixen les previsions, ens brindaran a tots la possibilitat de ser una mica més que un país de turisme i serveis.