Des de fa ja anys, la carn sintètica és una realitat i, tant és així, que costa fins a distingir-la en un tast a cegues. De mometo, no es comercialitza perquè és massa cara; però la possibilitat de fabricar carn amb cèl·lules conreades ja existeix, Que algú pensés a fer una cosa|mica similar amb la sang, formada també per cèl·lules, era qüestió de temps i, així, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha posat ja fil a l'agulla juntament amb altres organismes similars. El projecte en el que treballen es denomina SynEry i té per objectiu desenvolupar un substitut artificial de la sang mitjançant el disseny de glòbuls (també anomenats eritròcits) vermells sintètics.

Gairebé idèntics
Els eritròcits sintètics reproduiran les característiques fonamentals dels glòbuls vermells humans referent al citoesquelet, la asimetria lipídica, les proteïnes funcionals i les seves respostes a l'entorn. Amb ells, es posarà fi a la manca endèmica de sang i es posarà límit a les infeccions derivades dels insuficients controls als quals se sotmet el plasma per a transfusions en situacions d'emergència o conflictes bèl·lics. Els eritròcits sintètics tindran a més un altre avantatge: poden utilitzar-se per subministrar fàrmacs.
Més de tres milions d'euros
El projecte en què participa el CSIC està liderat per la universitat UK de Lovaina i compte amb un pressupost de 3,2 milions d'euros. S'emmarca en el programa d'investigació i innovació de la Unió Europea Horitzó Europa-EIC Pathfinder i ha de completar-se abans de 2026. A partir de llavors, potser ja no fa falta donar sang mai més.